18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

WK wielrennen 2020 quoteringen en voorspellingen

Tim Giesbers

Het WK wielrennen staat weer voor de deur. De Tour de France is net afgelopen en de wielrenwereld gaat direct verder met het volgende evenement op de agenda. Ze duren korter dan normaal en zijn op een andere plaats dan normaal, maar de hoofdmoot is hetzelfde: wie kan het snelste fietsen? Zie hier onze voorspellingen en de quoteringen voor de favorieten voor het WK wielrennen 2020.

Opzet WK Wielrennen 2020

Allereerst moeten we even de opzet van het toernooi van dit jaar uitleggen. Normaliter worden er titels vergeven in elf wedstrijden. Hiervan worden er ditmaal maar vier gereden. De ploegentijdrit gemengd, wegrit en tijdrit beloften mannen en de wegrit en tijdrit voor zowel junioren vrouwen als junioren mannen zijn vervallen. Alleen de wegrit en tijdrit voor elite vrouwen en elite mannen blijven over.

Oorspronkelijk zouden de kampioenschappen van 20 tot en met 27 september verreden worden in Martigny en Aigle (Zwitserland), nabij het hoofdkantoor van de internationale wielerbond UCI. Door de uitbraak van het coronavirus kwam de Zwitserse overheid met aanvullende regels, waardoor dit onmogelijk werd gemaakt. Er moest op stel en sprong een nieuwe locatie gevonden worden. Dit werd het Autodrome Enzo e Dino Ferrari, in het Italiaanse Imola.

Wel werd dus besloten om van elf wedstrijden terug te schalen naar vier. Op donderdag 24 september rijden de vrouwen hun tijdrit en een dag later is het de beurt aan de mannen. Op zaterdag mogen de vrouwen opnieuw beginnen, nu aan de wegwedstrijd. Ook hier mogen de mannen hun kunstjes een dag later laten zien. We gaan per wedstrijd kijken wie de favorieten zijn en welke quoteringen hier aan vasthangen.

Tijdrit vrouwen

Zoals al gezegd, beginnen deze wereldkampioenschappen met de tijdrit voor vrouwen. Vorig jaar ging de Amerikaanse Chloé Dygert er met de snelste tijd vandoor. Achter haar kwamen Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten, twee Nederlandse wielrensters. Sowieso is de tijdrit bij de vrouwen vaak een Nederlands feestje. Sinds 2015 stond op elk podium minstens één Nederlandse wielrenster.

In 2017 was het goud én het zilver voor Nederland en het jaar erna wonnen de Oranje dames zelfs alle drie de medailles. Ook nu is er weer de kans dat er een Nederlandse met de overwinning vandoor gaat. Zowel Anna van der Breggen (5.00) als Ellen van Dijk (9.00) maakt namelijk een goede kans. Van der Breggen pakte drie keer op rij het zilver en Van Dijk was in 2018 goed voor de derde tijd. Van Vleuten maakt een kleinere kans door een gebroken pols, maar ze doet mogelijk alsnog mee.

De grote concurrenten voor de Nederlanders lijken in deze wedstrijd twee Amerikaanse wielrensters. Dygert is na haar zege van vorig jaar opnieuw de grote favoriet, met een mooie quote van 1.20. Ook Amber Neben kan niet uitgevlakt worden. Met een quote van 19.00 is de winnares van 2016 een grote outsider voor deze race.

Tijdrit mannen

Vrijdag is het de beurt aan de mannen om zo snel mogelijk 32 kilometer te overbruggen. De titelhouder is de Australiër Rohan Dennis, die de afgelopen twee edities winnend wist af te sluiten. In Nederland zal de meeste hoop uitgaan naar Tom Dumoulin, die kan teren op een overwinning in 2017 en een tweede plek een jaar later.

Toch zijn die twee niet direct de grootste favorieten bij de wedkantoren. Die eer is namelijk aan Filippo Ganna, die in zijn eigen Italië een favorietenstatus mag waarmaken. Hij werd vorig jaar derde in dezelfde wedstrijd op het WK en krijgt nu een quote van 2.00. Hij wordt gevolgd door Dennis, die er alles aan zal doen om drie WK-titels op rij te pakken (3.50).

Is Dumoulin dan de nummer drie op het favorietenlijstje? Nee, met een quote van 9.00 moet hij genoegen nemen met plek vier. Plek drie met 8.00 is voor de Zwitser Stefan Küng. Voor deze wielrenner zou het de eerste podiumplaats ooit kunnen worden.

Wegrit vrouwen

Dan komen we aan bij de zaterdag, waarop de vrouwen een rit van 144 kilometer over de weg gaan rijden. Waar de tijdrit nog individueel gereden wordt, is het nu een kwestie van als allereerste over de finish komen. Het zal inmiddels niemand verbazen dat ook deze vrouwenrace een Nederlands feestje is. Achter elkaar zorgden Chantal Blaak, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten voor drie Nederlandse zeges op een rij.

Het is vooralsnog lastig quoteringen te vinden voor deze race (kijk zeker korter voor de race nog even bij de bookmaker, want dan zullen ze wel te vinden zijn), maar toch blikken we kort vooruit. Zo lijkt Van Vleuten door haar blessure niet meer de grote favoriet te zijn, maar doen Blaak en Van der Breggen ook nog mee, net als eerdere winnares Marianne Vos (winst in 2006, 2012 en 2013).

Buitenlandse kanshebbers zijn de Poolse Katarzyna Niewiadoma, die tweede werd tijdens de Giro Rosa, en Elisa Longo Borghini, voor wie het een thuiswedstrijd is in Italië. Ook Ashleigh Moolman-Pasio (Zuid-Afrika) en Cecilie Uttrup Ludwig (Denemarken) maakten tijdens de Giro Rosa een sterke indruk.

Wegrit mannen

Zondag wordt het vierdaagse toernooi afgesloten met de laatste wedstrijd, wanneer de mannen hun wegwedstrijd afleggen. Niet over 144 kilometer, maar over 258,2 kilometer. Hierin domineerde Peter Sagan jarenlang. De Slowaak pakte in 2015, 2016 én 2017 de eindzege en liet de concurrentie hiermee jaren kansloos. De afgelopen twee jaar lukte dat niet en toen wonnen respectievelijk Alejandro Valverde en Mads Pedersen.

Volgens de wedkantoren zou deze race nog wel eens door een Belg gewonnen kunnen worden. Wout van Aert is namelijk koploper met een quotering van 4.50. Tijdens de afgelopen Tour de France wist Van Aert het toernooi af te sluiten met een twintigste plaats. De Fransman Julian Alaphilippe werd 36e tijdens de Tour en is nu de nummer twee in de verwachtingen, met een quote van 6.50. Van Aert wist twee ritten te winnen in Frankrijk, Alaphilippe lukte dat eenmaal.

Na deze twee renners blijft het een tijdje stil tot we aankomen van Jakob Fuglsang (10.00) en Marc Hirschi (12.00). Net als Van Aert en Alaphilippe stonden zij ook nog nooit op het podium tijdens deze rit. De Zwitser Hirschi wist tijdens de Ronde van Frankrijk eenmaal een rit te winnen en eindigde op plek 54. Fuglsang (Denemarken) deed dit jaar niet mee in Frankrijk.