18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedgids & tips Africa Cup 2019

Tim Giesbers

De Africa Cup 2019 staat voor de deur. Op 21 juni trapt gastland Egypte af tegen Zimbabwe en gaat het toernooi van start. Tijdens de finale op 19 juli weten we wie de nieuwe winnaar wordt van het Afrikaans equivalent van het EK. Prolongeert Kameroen haar titel of gaat een ander land er dit jaar met de titel vandoor? Lees hieronder onze gids voor deze Africa Cup.

Dit toernooi zou eigenlijk gehouden worden in Kameroen, zo besliste de Afrikaanse voetbalbond CAF in 2014. Afgelopen november werd het gastlandschap echter afgepakt van Kameroen vanwege de dreiging van Boko Haram en het feit dat de infrastructuur niet op tijd op orde zou geraken. Hierna won Egypte een stemming van Zuid-Afrika, waardoor het Noord-Afrikaanse land nu het gastland is van het eindtoernooi. Welke landen zijn de grote kanshebbers om het beste land van Afrika te worden nu?

Egypte

Kijken we naar de quoteringen van Toto, dan maakt Egypte de meeste kans om te winnen. Het team zal in eigen land hoge ogen willen gooien en is ook de favoriet, gezien hun quote van 4.95. Egypte won de edities van 1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008 en 2010 en is daarmee het succesvolste team in de geschiedenis van het toernooi.

Aan de hand van wereldster Mohamed Salah wordt de jacht ingezet tijdens deze Africa Cup. De aanvaller won dit seizoen met Liverpool de Champions League en wil nu ook kampioen van Afrika worden met zijn land, na een verloren finale twee jaar geleden. Hij is favoriet voor de topscorerstitel met een quote van 5.50. Andere belangrijke spelers zijn aanvoerder Mohamed Elmohamady, Arsenal-middenvelder Mohamed Elneny en vleugelspeler Trézéguet.

Senegal

Ook Senegal is een kanshebber, met een quotering van 6.50. Dit land is al tijden een van de beste landen in Afrika. Voor deze Africa Cup plaatste het zich simpel, in een poule van Madagaskar, Equatoriaal Guinee en Soedan. Ondanks de kracht van Senegal heeft het land nog nooit een Africa Cup weten te winnen. In 2002 verloor het de finale en viermaal eindigden de West-Afrikanen als vierde.

Waar Egypte kan pronken met de Champions Leaguewinst van Salah, doet Senegal dat met zijn teamgenoot Sadio Mané. Ook hij is een sleutelspeler van Liverpool en ook van hem worden veel goals verwacht op de Africa Cup. Na Salah komt hij als tweede bij de verwachtingen, met een quote van 8.25. Centrale verdediger Kalidou Koulibaly en aanvallers M’Baye Niang en Keita Baldé vervullen belangrijke rollen.

Ghana

Ghana is na Egypte en Kameroen het best presterende land in de geschiedenis van het Afrikaanse kampioenschap. Vier keer eerder won Ghana de finale; dit gebeurde voor het laatst in 1982. Sinds die tijd werden nog drie finales verloren, waaronder vier jaar geleden. Nu krijgt Ghana een quotering van 7.50 om dit toernooi te winnen.

In de kwalificatie plaatste Ghana zich met drie overwinningen en een nederlaag in een poule met Kenia en Ethiopië. Van de selectie gaat de meeste aandacht uit naar Thomas Partey, die bij Atlético Madrid een belangrijke rol speelt, Inter-middenvelder Kwadwo Asamoah en aanvoerder André Ayew. De doelpunten mogen verwacht worden van Asamoah Gyan, die een quote van 18.00 krijgt om topscorer te worden.

Nigeria

Drievoudig winnaar Nigeria (1980, 1994 en 2013) is ook altijd een van de kandidaten voor de eindzege. Op de laatste twee toernooien werden de halve finales niet bereikt, dus daar moet nu verandering in komen. Gezien de quotering van 9.00 wordt Nigeria als een van de outsiders gezien om dit toernooi winnend af te kunnen sluiten. Het land plaatste zich als groepswinnaar in de kwalificatiereeks voor dit toernooi.

Nigeria hield Zuid-Afrika, Libië en de Seychellen achter zich en mag zodoende afreizen naar Egypte. Odion Ighalo was de grote man tijdens de kwalificatie; met zeven goals werd hij topscorer van de voorfase. Hij krijgt een quote van 13.00 om ook op de eindronde topscorer te worden. Wilfred Ndidi, John Obi Mikel en Ahmed Musa zijn belangrijke spelers rondom de spits van Shanghai Shenhua.

Ivoorkust

Ivoorkust hoopt op een herhaling van 2015. In dat jaar won het land voor de tweede maal de Africa Cup, wat eerder ook in 1992 gelukt was. Na twee verloren finales in 2006 en 2012 voelde deze eindzege als een ontlading. Gezien de quote van 9.50 zijn de Ivorianen een underdog om dit toernooi voor de derde maal in de historie te gaan winnen.

Nicolas Pépé is de absolute smaakmaker. Hij was de sterspeler van Lille, dat verrassend tweede werd in Frankrijk. Zijn quote voor de topscorerstitel is 12.50. In de kwalificatiepoule wist hij maar één keer doel te treffen. Ivoorkust plaatste zich als nummer twee voor dit toernooi. Guinee bleek te sterk, maar de Centraal Afrikaanse Republiek en Rwanda waren niet sterk genoeg om de Ivorianen te stoppen.

Marokko

En dan nog Marokko. Dit team heeft altijd speciale interesse vanuit Nederland, maar dat is ook terecht want het land heeft de kwaliteiten om hoge ogen te gooien in Egypte. Gezien de quotering van 10.75 is Marokko niet per se een favoriet voor de eindzege, maar het moet ook niet uitgesloten worden. In 1976 lukte het om Afrikaans kampioen te worden, hierna werd nog wel in 2004 een finale verloren.

In poule B van de kwalificatiereeks was Marokko het sterkste land. Kameroen bleef achter de Marokkanen op doelsaldo en Malawi en de Comoren werden uitgeschakeld. De laatste tijd gaat het echter wat minder met Marokko, dat achtereenvolgens oefenwedstrijden tegen Argentinië (0-1), Gambia (0-1) en Zambia (2-3) verloor. De knop moet om als het land in de poule langs Namibië, Ivoorkust en Zuid-Afrika wil geraken.

Hakim Ziyech mag gezien worden als de grote man bij Marokko. Hij was van groot belang in het Europees succesvolle seizoen van Ajax. Zijn teamgenoot Noussair Mazraoui zit ook in de selectie, net als de eveneens in Nederland geboren Karim El Ahmadi, Mbark Boussoufa, Nordin Amrabat en Oussama Idrissi. Samen gaan zij op jacht naar de tweede Marokkaanse eindzege ooit op de Africa Cup.