18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedgids Formule 1 seizoen 2019

Tim Giesbers

Het nieuwe seizoen van de Formule 1 staat voor de deur. Deze zondag 17 maart gaat de GP van Australië van start en proberen de twintig coureurs van dit seizoen de wereldtitel binnen te houden? Wint Lewis Hamilton de Formule 1 voor de derde keer op rij of gaat een ander er met de wereldtitel vandoor? Misschien wordt Max Verstappen wel de jongste Formule 1-wereldkampioen ooit. Lees hieronder onze wedgids voor dit seizoen.

Welke teams doen dit seizoen mee?

Er zijn drie wijzigingen in de deelnemende teams dit seizoen. Force India deed de tweede helft van het seizoen 2018 al mee aan onder naam Racing Point Force India, maar dat laatste deel is nu helemaal verdwenen en het team gaat door onder de naam Racing Point. Verder verdwijnt het team Sauber ook door een naamwijziging. Vanaf nu heet het Alfa Romeo Racing.

Red Bull Racing verandert niet van naam, maar gaat wel met andere motoren rijden. Waar Max Verstappen vorig jaar zijn races reed met een Renault-motor, is Red Bull nu overgestapt naar Honda. Daarmee nam Red Bull na twaalf jaar afscheid van Renault. Tot nu toe lijkt Verstappen tevreden met de overstap naar het Japanse motormerk.

Welke coureurs racen voor de teams?

Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton is honkvast bij Mercedes gebleven. De Amerikaan won vier van de laatste vijf seizoenen van de Formule 1. Hij rijdt nog steeds met Valtteri Bottas in een team. Ferrari gaat de concurrentie aan met Mercedes met Sebastian Vettel als kopman. Anders dan vorig seizoen doet hij dit nu met Charles Leclerc naast zich, die overkomt van Sauber.

Nummer drie van vorig seizoen is Red Bull Racing, die alleen Max Verstappen behield. Hij krijgt gezelschap van Pierre Gasly, die vorig jaar nog voor opleidingsteam Toro Rosso reed. Daniel Ricciardo was vorig jaar teamgenoot van Verstappen maar verkaste naar Renault, waar hij teamgenoot wordt van Nico Hülkenberg. Haas-Ferrari rijdt net als vorig jaar met Romain Grosjean en Kevin Magnussen.

Bij McLaren-Renault wordt er gereden met debutant Lando Norris en Carlos Sainz (vorig jaar Renault). Racing Point (vorig jaar dus Force India) haalde Lance Stroll om samen met Sergio Pérez te rijden. Alfa Romeo haalde Kimi Räikkönen van Ferrari binnen en hij gaat rijden met debutant Antonio Giovinazzi. Toro Rosso rijdt met debutant Alexander Albon en Daniil Kvyat. Ten slotte doet ook Williams-Mercedes mee, met de teruggekeerde Robert Kubica en debutant George Russell.

Welke teams en coureurs maken de meeste kans op het wereldkampioenschap?

De gedoodverfde topdrie qua teams bestaat uit Mercedes, Ferrari en Red Bull, die vorig jaar ook als nummers één, twee en drie eindigden. Toto is het eens met die voorspelling, want deze drie ploegen krijgen een quote van respectievelijk 1.90, 2.25 en 7.50. Daarna komen Haas, McLaren-Renault, Alfa Romeo en Racing Point, met allemaal 300.00. Renault krijgt een quotering van 350.00 en Toro Rosso (500.00) en Williams-Mercedes (900.00) sluiten de rij.

Gaan we kijken naar de coureurs, dan is titelhouder Hamilton favoriet met een quote van 2.30. Vettel krijgt een quotering van 2.59 en Leclerc volgt op 5.25. Verstappen is de vierde met een quotering van 9.75. Hierna komen Bottas (25.00), Gasly (55.00), Ricciardo (80.00) en Räikkönen (125.00) als outsiders. De rest wordt niet als serieuze optie voor de wereldtitel gezien en krijgt ook een quote van minimaal 200.00.

De jongste wereldkampioen Formule 1 rijdt nu nog mee. Sebastian Vettel stond in 2013 aan het einde van het seizoen bovenaan het klassement en was destijds pas 23 jaar. Momenteel is er een aantal coureurs dat dit record zou kunnen verbreken, maar niet elke coureur maakt evenveel kans natuurlijk. De drie die een reële kans lijken te hebben om het record te verbreken zijn Leclerc, Verstappen en Gasly.

Welke weddenschappen zijn er rondom races?

Je kunt natuurlijk ook per race individueel wedden op wie je denkt dat de desbetreffende race op zijn naam gaat zetten. Zo trapt de Formule 1 af met de GP van Australië. Het is niet zo dat degene die het hoogste wordt ingeschat voor het wereldkampioenschap ook direct de favoriet is voor elke race. In Melbourne luistert de grote favoriet volgens Toto naar de naam Sebastian Vettel (quote van 2.55). Hamilton komt met 3.40 pas op de tweede plaats.

Ook kun je per race inzetten op wie een plek weet te bemachtigen in de topdrie, topzes of toptien. Je kunt natuurlijk eveneens inzetten op welk team de race gaat winnen. Vaak correleert dit wel met de verwachting qua winnaar. In dit geval gaat Toto ervan uit dat Vettel gaat winnen, dus voorspelt het wedkantoor ook zijn team Ferrari als winnaar, tegen een quote van 1.55. Mercedes (2.60) en Red Bull (7.50) volgen.

Specifiekere weddenschappen zijn er ook. Zo kun je wedden of er een safety car wordt ingezet tijdens de rit (ja (1.35) of nee (3.05)). Daarnaast kun je wedden wie de snelste ronde rijdt. Allerlei weddenschappen kun je ook spelen voor de kwalificatie, namelijk welk team en welke coureur de kwalificatie wint en wie in de top drie eindigt. Voor beide races kun je ook wedden met welke marge de winnaar de eerste plek in handen krijgt.

Ten slotte zijn er zogeheten ‘head-to-head’-weddenschappen. Zo kun je wedden of Verstappen hoger (1.25) of lager (3.15) gaat eindigen dan zijn teamgenoot Gasly. Buiten de teams kun je ook voorspellen of Verstappen boven Bottas eindigt (1.60) of de Fin voor moet laten gaan (2.02). Zoals deze voorbeelden zijn er veel verschillende duo’s, dus zoek vooral of er voor jou een interessante tussen staat.