18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedgids Davis Cup-finale 2018

Dirk Maas

Frankrijk is dicht bij titelprolongatie in de Davis Cup. Alleen Kroatië kan Frankrijk nog van een tweede opeenvolgende Davis Cup-eindzege afhouden. De finale van dit landentoernooi in het mannentennis wordt van vrijdag 23 november tot en met zondag 25 november gehouden. Gravel is de ondergrond waarop gespeeld in het Stade Pierre Mauroy in Lille.

Er is de laatste jaren in de Davis Cup-finale echter lang niet altijd sprake van thuisvoordeel. Zo was Tsjechië in 2012 het laatste land dat erin slaagde de Davis Cup op eigen bodem te winnen. Dit artikel is uw wedgids bij de Davis Cup-finale 2018.

Opmerkelijke keuze van de Franse teamcaptain

Frankrijk en Kroatië kunnen de laatste jaren met recht Davis Cup-fighters worden genoemd. Kroatië staat voor de tweede keer in drie jaar in de finale en Frankrijk haalde de afgelopen drie jaar telkens minimaal de halve finale.

Richard Gasquet, die in de 1e ronde van de Davis Cup dankzij zijn zege op Robin Haase mede verantwoordelijk was voor de winst op Nederland, is er niet bij in de finale. De nummer 26 van de wereld kampt met een liesblessure. Jo-Wilfried Tsonga, tussen half februari en half september 2018 op non-actief vanwege een blessure, is zijn vervanger. De voormalige top 10-speler is door blessureleed afgezakt naar de 261e plaats. Tsonga speelde sinds zijn terugkeer 4 ATP-duels en won er daarvan slechts één. Gaël Monfils en Gilles Simon (de huidige nummer 29 en 30 van de wereld) ontbreken eveneens wegens blessures.

Wel van de partij is Lucas Pouille. Hij is met zijn 32e plaats op de wereldranglijst de hoogstgeklasseerde Fransman in het enkelspel die deel uitmaakt van het team voor de Davis Cup-finale. Pouille won dit jaar al zijn drie Davis Cup-matchen. Van de 7 Davis Cup-wedstrijden die hij in totaal speelde, won hij er 5. Pouille boekte één toernooizege in 2018: het graveltoernooi van Nice.

Opmerkelijk genoeg koos captain Yannick Noah niet voor Benoît Paire. Die boekte in de halve finale tegen Spanje juist een overtuigende zege op Pablo Carreño Busta. Paire is, net als Julien Benneteau, reserve. Benneteau bezorgde Frankrijk, samen met Nicolas Mahut, in het dubbelspel het ticket naar de finale. Mahut is een echte dubbelspelspecialist. Hij stond onlangs met zijn vaste partner Pierre Hugues-Herbert in de finale van de ATP World Tour Finals (die verloren ging) en hij haalde vijf maal de finale van een Grand Slam-toernooi, waarvan hij er drie won (alle aan de zijde van Herbert). Dit jaar wonnen ze Roland Garros.

Mahut en Herbert zijn sinds hun verlies in de halve finale van de Davis Cup 2016, tegen Kroatië, ongeslagen. Jérémy Chardy completeert het team. Chardy speelde in 2018 één Davis Cup-wedstrijd. Op gravel verloor hij, in de kwartfinale tegen Italië, van Fabio Fognini. Vorig jaar vervulde Chardy een hoofdrol door in de kwartfinale tegen Groot-Brittannië zijn beide enkelspelpartijen te winnen. Die wedstrijden vonden ook op gravel plaats.

Kroatië is sterk in alle geledingen

Kroatië won in zijn historie één keer de Davis Cup. Dat was in 2005, met gevestigde namen als Mario Ancic, Ivan Ljubicic en Ivo Karlovic. Het Balkan-land was in 2016 dicht bij een nieuwe triomf. Argentinië bleek in de finale, gehouden in Zagreb, met 3-2 net iets te sterk. Kroatië leidde na twee dagen met 2-1, maar in de vierde partij verloor Marin Cilic in een vijfsetter van Juan Martin Del Potro (nadat Cilic met 2-0 in sets leidde).

Cilic heeft dit decennium een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd in de Davis Cup. Van de 22 partijen die hij speelde, won hij er 17. De nummer 7 van de wereld bereikte dit jaar de finale van de Australian Open, waarin hij verloor van Roger Federer. Op gravel boekte Cilic in 2018 goede resultaten, met kwartfinaleplaatsen op het Masters 1000-toernooi van Monte Carlo en Roland Garros en een halve finale-plaats op het Masters 1000-toernooi van Rome.

De andere speler in het enkelspel is Borna Coric, momenteel de nummer 12 op de wereldranglijst. De 22-jarige baarde half oktober opzien door de finale te halen van het Masters 1000-toernooi in Shanghai. Na winst in de halve op Roger Federer verloor hij van Novak Djokovic in de finale. Op Coric staat dit jaar bijna geen maat in de Davis Cup. In de 1e ronde, tegen Canada, won hij zijn beide enkelspelpartijen (waaronder tegen top 30-speler Denis Shapovalov). In de halve finale zorgde Coric er hoogstpersoonlijk voor dat Kroatië de eindstrijd haalde ten koste van de Verenigde Staten. Eerst versloeg hij Steve Johnson om vervolgens, in de beslissende vijfde partij, in een vijfsetter van Frances Tiafoe te winnen.

Frankrijk mag met Mahut/Herbert een succesvol en geroutineerd dubbel in huis hebben, ook Kroatië heeft de beschikking over twee specialisten. Ivan Dodig en Mate Pavic staan in de top 4 van de wereldranglijst. Beide spelers wonnen in de afgelopen 5 jaar gezamenlijk 26 titels. Dodig won in 2015 met zijn Braziliaanse dubbelpartner Marcelo Melo Roland Garros. Pavic stond in 2018 in twee Grand Slam-finales: met de Oostenrijker Oliver Marach won hij de Australian Open en verloor hij Roland Garros. Dodig won in 2016, toen Kroatië de Davis Cup veroverde, al zijn dubbelpartijen.

Franko Skugar, die dit jaar de halve finale in het dubbelspel op Wimbledon haalde, completeert het Kroatische Davis Cup-team.

Wedmogelijkheden

De meest voorkomende weddenschap is ‘Welk land wint de Davis Cup-finale?’ Omdat Frankrijk zijn drie hoogst geplaatste spelers op de wereldranglijst mist, geldt Kroatië als favoriet bij de bookmakers. Zo is Kroatië bij Toto gequoteerd op 1.62 voor de eindzege, terwijl Frankrijk voor het winnen van de Davis Cup een quotering van 2.20 heeft.

Andere online wedkantoren hanteren vergelijkbare quoteringen. Sommige bookmakers geven Kroatië een quote van 1.58 en Frankrijk een quotering van 2.40. Bij andere bookmakers heeft Kroatië een quotering van 1.61 voor winst van de finale en heeft Frankrijk een quote van 2.25 voor de eindzege.

Behalve de zogeheten outright-weddenschap bieden sommige bookmakers nog meer weddenschappen met betrekking tot de Davis Cup-finale aan. Zo is er de mogelijkheid om op de einduitslag in te zetten. De meest verwachte score bij de bookmakers is 3-1 in het voordeel van Kroatië (waarmee de bookmakers aangeven dat ze verwachten dat de vijfde partij niet gespeeld wordt). Die score heeft een quotering van 7.00.

Daarnaast kan er worden gewed op de speler die de meeste partijen wint in het enkelspel. Cilic, gezien zijn goede staat van dienst, heeft een quotering van 3.00. Coric, die in 2018 eveneens indruk maakte in de Davis Cup, is gequoteerd op 4.00. Lucas Pouille vervolledigt de top 3 van kanshebbers met de meeste zeges in de Davis Cup-finale. Hij heeft een quotering van 7.00.

Voorspelling Davis Cup-finale

Het feit dat Frankrijk Richard Gasquet, Gaël Monfils en Gilles Simon (allen spelers uit de top 30) mist, is een aderlating voor het thuisland. Hoewel gravel niet de favoriete ondergrond is van Marin Cilic en Borna Coric kunnen beide spelers goed uit de voeten op het gemalen baksteen.

Cilic bereikte in 2018 immers de kwartfinale op Roland Garros en het Masters-toernooi in Monaco. Nog beter presteerde hij in Rome, waar hij de halve finale van dit Masters-toernooi haalde. Coric won in 2017 een graveltoernooi en hij haalde (in zijn nog prille carrière) reeds twee keer de derde ronde op Roland Garros.

Frankrijk speelde in de afgelopen vijf jaar vier maal een thuiswedstrijd op het gravel van het Stade Pierre-Mauroy in Lille. In 2017 wonnen de Fransen zowel de halve finale (van Servië) als de finale (van België). Dit jaar was Frankrijk in Lille in de halve finale te sterk voor Spanje. Vier jaar geleden, rond deze tijd, verloor Frankrijk de Davis Cup-finale van Zwitserland.

Thuisvoordeel hoeft niet alles te zeggen. Zoals eerder vermeld verloren de voorbije vijf jaar alle landen die hun Davis Cup-finale thuis speelden. Bovendien won Kroatië al zijn vier laatste Davis Cup-duels buitenshuis. Op het dubbelspel na is Kroatië in al zijn finalepartijen favoriet. De verwachting is derhalve dat Kroatië de Davis Cup 2018 wint.