Het is een veelgehoorde vraag voor voetballers: voelt een doelpunt het lekkerst of toch een mooie assist? De assist is eigenlijk minstens zo belangrijk als het doelpunt wat daaruit voortkomt. In dit artikel gaan we het hebben over het wedden op de meeste assists in de Eredivisie in het seizoen 2019-2020.

De tegenhanger van deze weddenschap: de topscoorder van de Eredivisie

Allereerst beginnen we met de tegenhanger van het wedden op de meeste assists: de topscoorder van de Eredivisie. In de Eredivisie lijkt er al een echte topkandidaat te zijn opgestaan. Donyell Malen, de spits van PSV, staat momenteel al op tien goals in de competitie, maar is wel al een tijd geblesseerd. Het scorende vermogen van de 20-jarige aanvaller werd erg duidelijk in het thuisduel met PSV. De Eindhovenaren trokken met liefst 5-0 aan het langste eind en Malen nam alle goals voor zijn rekening. In 2011 lukte dat een speler in de Eredivisie voor het laatst. Toen trof Bas Dost namens sc Heerenveen vijf keer doel in de uitwedstrijd bij Excelsior.

Vóor de thuiswedstrijd tegen LASK Linz raakte Malen echter geblesseerd aan zijn enkel. De topschutter is er nu al een aantal weken niet bij, maar vooralsnog is het nog niemand gelukt om hem van de eerste plaats te stoten. Op de tweede spelers plaats in het topscorersklassement staan drie spelers met acht treffers. Dat zijn Quincy Promes (Ajax), Myron Boadu (AZ) en Cyriel Dessers (Heracles Almelo).

De quotering voor Donyell Malen als topscoorder van de Eredivisie staat momenteel op 1.85. In dit artikel gaan we specifiek in op het wedden op de topscoorder van de Eredivisie.

Wie doen er allemaal een gooi naar de titel ‘assistkoning Eredivisie 2019/20’?

Dan het wedden op de assistkoning. Om te beginnen is het goed om te kijken wie er volgens de bookmakers het meeste aanspraak maakt om de meeste assists op de naam te hebben aan het eind van het seizoen. Volgens de huidige quoteringen is Dušan Tadić de grootste kanshebber op de titel. Aan de Serviër is een lage quotering van 1.10 verbonden.

Op dit moment is de ‘naaste belager’ van  Tadić een teamgenoot. Hakim Ziyech volgt namelijk met een quotering van 5.00.Steven Bergwijn (PSV) en Calvin Stengs (AZ) completeren de top-drie met allebei een quotering van 11.00.

Huidige stand van zaken

Nu we meest vooraanstaande kanshebbers op een rijtje hebben staan, is het van belang om te weten hoeveel assists deze spelers al gegeven hebben in dit seizoen.

Ajax is de hofleverancier op het gebied van assists in de Eredivisie. Tadić was dit seizoen al elf keer de aangever bij een doelpunt en Ziyech acht keer. Bij PSV is dus Bergwijn de grote aangever. Hij heeft inmiddels zeven assists achter zijn naam staan. Tot slot hebben we Stengs van AZ. De buitenspeler wist zes keer een medespeler op maat te bedienen.

Hoe kun je deze weddenschap het beste aanpakken?

Bij het wedden op de assistkoning Eredivisie 2019/20 is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. Zo is het altijd aan te raden om te kijken bij welk team je beoogde kandidaat speelt. Daarnaast spelen ook eventuele blessures een rol.

De reden dat de club van belang is bij deze weddenschap is heel simpel. Het gaat om het creëren van kansen en dat kan natuurlijk beter als je bij een goede, stabiele ploeg speelt. In het geval van de bovenstaande top-drie is het zo dat alle spelers bij goede clubs spelen, al verkeert PSV op dit specifieke moment in een vormcrisis.

Toch lijkt spelen bij Ajax het meest bevorderlijk voor het maken van assists. De Amsterdammers zijn koploper van de Eredivisie en hebben als enige club in Nederland nog een ongeslagen status.

Tadić en Ziyech

Tadić en Ziyech behoren tot de smaakmakers van Ajax. Beide kunnen altijd rekenen op een basisplaats en zijn ook regelmatig betrokken bij een Amsterdams doelpunt.

In de competitie doet Ajax het uitstekend op dit moment. De Amsterdammers staan met 35 punten uit 13 wedstrijden solide op de eerst plaats. Ook met het scorend vermogen is dit seizoen niks mis. Ajax heeft het beste doelsaldo van alle clubs in de Eredivisie. Er werd tot nu toe 43 keer gescoord. Dat zijn twaalf goals meer dan naaste belager AZ.

Kortom, Ajax is een ideale omgeving voor het scoren van goals en het geven assists.

Bergwijn

Bergwijn gaat momenteel door een moeilijke periode. De buitenspeler is al een tijdje geblesseerd en ziet vanaf de tribune dat PSV worstelt met zichzelf. De Eindhovenaren zijn de aansluiting met Ajax kwijtgeraakt en staan momenteel derde met liefst elf punten achterstand op de Amsterdammers.

Qua doelpunten staat PSV derde in de rij achter Ajax en AZ. De Eindhovenaren troffen tot nu toe 29 keer doel.

Stengs

Stengs maakt een stormachtige ontwikkeling door. De speler van AZ laat zien dat hij uitstekend kan voetballen en mede daardoor staat AZ waar het staat. Ook op internationaal niveau laat Stengs zien dat hij kwaliteit heeft. In Jong Oranje is hij een van de dragen de spelers en dat niet onopgemerkt gebleven bij bondscoach Ronald Koeman. Die haalde hem bij de selectie van het grote Oranje, waar hij debuteerde met een basisplaats tegen Estland. Hoewel zijn optreden een beetje onwennig was, liet Stengs goede dingen zien en – nog belangrijker voor onze weddenschap – gaf hij twee assists!

AZ lijkt dit seizoen de naaste belager van Ajax te zijn. Het gat met de Amsterdammers bedraagt zes punten. AZ scoorde dit seizoen 31 keer. De omstandigheden voor het maken van doelpunten en assists lijken ook in Alkmaar goed te zijn.

Extra advies

We hebben nu de belangrijkste kanshebbers op de titel ‘assistkoning Eredivisie 2019/20’ op een rijtje hebben gezet en ook aanvullende informatie hebben gegeven, geven we nog wat extra advies voor deze weddenschap.

Blijf de ontwikkelingen van de spelers en de clubs in de gaten houden. Soms schuiven trainers met opstellingen of er zijn bijvoorbeeld blessures.

Het is daarnaast vaak lastig om op lange termijn op een bepaalde speler te wedden. Het is raadzaam om bijvoorbeeld tijdens de winterstop te kijken naar de tussenstand op het gebied van het aantal assists. Wellicht zit er al een groot verschil tussen de nummer één en twee.