18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op de Champions Cup 2019

Tim Giesbers

Sinds enkele seizoenen slaan diverse Europese topploegen de handen ineen om samen een vriendschappelijk toernooi af te werken. Sinds 2013 bestaat namelijk de International Champions Cup. Hierin nemen de beste clubs van de wereld het tegen elkaar op om een sterke voorbereiding door te maken en te strijden om de prijs. Lees in dit artikel meer informatie over de Champions Cup.

De International Champions Cup werd opgericht als opvolger van de World Football Challenge, waarin Europese teams al werden uitgenodigd om een vriendschappelijk toernooi in de Verenigde Staten te spelen. In 2013 was de eerste editie van de ICC, met als deelnemers Chelsea, Everton, AC Milan, Internazionale, Juventus, Real Madrid, Valencia en LA Galaxy. Real Madrid won uiteindelijk in de finale met 3-1 van Chelsea.

Hoe ziet de International Champions Cup er inmiddels uit?

De eerste twee edities waren alleen in Noord-Amerika en Europa, waarna het toernooi werd uitgebreid met de locaties van Australië (later Singapore) en China. Vanaf 2018 zijn alle diverse subtoernooien samengevoegd tot één wereldwijd toernooi. Vorig jaar was Tottenham Hotspur de sterkste nadat achttien clubs allen drie wedstrijden hadden afgewerkt.

Dit jaar zijn er wedstrijden in elf steden in de Verenigde Staten, alsmede in Cardiff, Londen, Stockholm, Shanghai en Kallang (Singapore). Het deelnemersveld is wat kleiner dan vorig jaar, twaalf tegen achttien. De deelnemers zijn Arsenal, Manchester United, Tottenham Hotspur, Bayern München, AC Milan, Fiorentina, Internazionale, Juventus, Benfica, Guadalajara, Atlético Madrid en Real Madrid.

Op dinsdag 16 juli trapt het toernooi af in Bridgeview (Illinois) met de wedstrijd Fiorentina – Guadalajara. De laatste wedstrijd is op zaterdag 10 augustus in Stockholm, waar Atlético Madrid en Juventus elkaar tegenkomen, net als eerder in het Champions League-seizoen. Ook krakers als Real Madrid – Atlético Madrid, Juventus – Tottenham Hotspur en Bayern München – Real Madrid worden in de 26 dagen van het toernooi gespeeld.

Wie zijn de favorieten?

Het is altijd moeilijk om wedstrijden in de voorbereiding op een voetbalseizoen te gaan voorspellen. Niet alle teams zijn namelijk helemaal compleet, door de laatst afgewerkte internationale toernooien. Zo zijn het EK -21, de Copa América en de Gold Cup net afgewerkt en is de Afrika Cup zelfs nog bezig. Het zou dus kunnen dat deze teams niet op volle oorlogssterkte kunnen beginnen.

Hierdoor krijgen vaak veel jongelingen de kans tijdens de Champions Cup. Vorig jaar scoorde Joshua Zirkzee namens Bayern München, Timothy Weah namens Paris Saint-Germain en Emile Smith Rowe namens Arsenal. Weah had op dat moment drie officiële wedstrijden voor zijn club gespeeld, Smith Rowe en Zirkzee nog geen een. Jonge spelers zullen deze topwedstrijden ook aangrijpen om zichzelf te laten zien.

Zoals je ook vorig jaar zag is het lastig een favoriet aan te wijzen. Tottenham Hotspur, Borussia Dortmund en Internazionale eindigden met evenveel punten bovenaan, terwijl Bayern München, Manchester City en Paris Saint-Germain bij de onderste zes eindigden. Barcelona werd zelfs laatste, zonder een wedstrijd te winnen.

Waar moet je rekening mee houden tijdens het wedden?

Zoals bij elke wedstrijd waar je besluit op in te zetten, is het voor de International Champions Cup van belang om goed te kijken welke spelers er wel en niet beschikbaar zijn voor een bepaald elftal. Zijn de vijf beste spelers van een team nog met vakantie en helemaal niet bij het team, dan is de kans groot dat de prestatie wat tegen gaat vallen. Andersom geldt: zegt een coach gebruik te willen maken van veel jeugd, dan mag je ook minder van zijn team verwachten.

Sowieso is het een enorme aanrader deze clubs goed in de gaten te houden, ook tijdens de eerste wedstrijden van de International Champions Cup. Zou AC Milan bijvoorbeeld winnen van Bayern München en Benfica, dan mag je ook een goede prestatie verwachten tegen Manchester United. En verliest Arsenal van Bayern München en Fiorentina, dan zal het tegen Real Madrid ook niet veel worden. Zo kun je de vorm van de clubs bijhouden.

Hou wel altijd goed in je achterhoofd dat dergelijke toernooien altijd heel onvoorspelbaar zijn. In tegenstelling tot de Champions League gaat de Champions Cup in beginsel nergens om en het wordt niet als prestigieuze prijs gezien. Zodoende zal niet elke trainer ervoor kiezen zijn sterkste opstelling op het veld te zetten en kan elke wedstrijd eigenlijk elke kant op gaan. Het zijn en blijven oefenwedstrijden, waarin de coaches nog volop aan het uittesten zijn.

Wel zijn er vaak veel doelpunten te zien, zoals ook te turven viel tijdens de editie van de ICC in 2018. Alleen de wedstrijd Chelsea – Olympique Lyon eindigde in 0-0 en het werd driemaal 1-0 of 0-1. Verder waren er uitslagen als 1-4, 3-1, 2-3. 2-4, 5-1 en 2-2 te zien. Samenvattend: er wordt redelijk vaak gescoord. Kijk dus met een schuin oog naar de weddenschap op het aantal doelpunten en je ziet dat ‘meer dan 2,5 goals’ wel erg vaak uitkomt.

Het kan sowieso een aanrader zijn de bookmakers goed in de gaten te houden. Wellicht zie je ergens een zeer interessante quotering. Jij ziet Real Madrid bijvoorbeeld als topfavoriet voor een wedstrijd en een wedkantoor geeft een quote van meer dan 2.00. Dan kan dit een zeer slimme weddenschap zijn.