18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden: invloed blessures en schorsingen einde voetbalseizoen

Tim Giesbers

De meeste voetbalcompetities naderen nu hun einde. Normaliter zou alles allang afgelopen zijn, maar dit zal voor altijd een van de meest vreemde seizoenen ooit blijven. Het voordeel voor ons supporters is dat we nog langer mogen genieten van onze favoriete clubs en spelers. In deze gids richten we ons op de invloed die blessures en schorsingen hebben aan het einde van een voetbalseizoen.

Eerst even een kort overzichtje. De competities in Nederland, België en Frankrijk zijn niet meer begonnen na de coronastop. Duitsland is inmiddels al klaar, op de laatste nacompetitiewedstrijden na. Dan blijven we qua grote competities voornamelijk over met de Premier League, Primera División, Serie A en Primeira Liga. En ook de Europa League en Champions League worden nog gespeeld.

Komen er nu meer of minder blessures voor dan normaal?

Clubs hebben tijdens de coronastop spelers fit zien worden, die eerder een streep door het restant van het seizoen hebben mogen zetten. Dus die mogen zich weer melden en weer op het veld laten zien. Eventuele schorsingen liepen natuurlijk wel gewoon door, dus die spelers hebben alsnog een wedstrijdje mogen uitzitten. De kans op een schorsing lijkt even groot als normaal, maar voor blessures ligt dat net wat anders.

Er is namelijk wat voor te zeggen dat spelers sneller een blessure oplopen, maar ook dat spelers minder snel geblesseerd raken. Allereerst wordt in alle competities bijna dagelijks wel een wedstrijd gespeeld. Voetballers spelen in een hoger tempo dan ze wellicht gewend zijn en dat kan nog wel eens leiden tot overbelasting en dus spierblessures. Aan de andere kant mag er wel vijf keer gewisseld worden in plaats van drie, dus spelers kunnen vaker rust krijgen.

Is een blessure nu erger dan aan het begin van een seizoen?

Uiteindelijk is het voor een team natuurlijk even erg om een blessure op te lopen, onafhankelijk van wanneer dit voorvalt. Er is toch een verschil tussen een afwezige in september of in mei (even kijkend naar een normaal seizoen). Zo lopen spelers aan het einde van een seizoen sneller een kwetsuur op door overbelasting of oververmoeidheid. Dus krijg je een blessure? Dan is de kans groter dat er al andere spelers in de lappenmand zitten.

Ook is het lastiger een afwezige speler te vervangen in de laatste loodjes van een seizoen. Tijdens de eerste wedstrijden van een competitie is bijvoorbeeld de transfermarkt nog open. Verlies je een vaste kracht? Dan huur of koop je toch gewoon een vervanger. Probleem opgelost. Datzelfde geldt natuurlijk voor een blessure in december of januari, gezien de winterse transfermarkt. Een blessure in april betekent pech voor de belangrijkste maanden.

Je hoeft natuurlijk niet direct een nieuwe speler te kopen. Sommige clubs kiezen er sowieso sneller voor om een afwezige speler te vervangen door een jeugdspeler. Wat echter voor elke jongeling geldt, is dat ze niet consequent goed spelen en nog wel eens een foutje maken. Dit kan een club beter aan het begin van het seizoen hebben, dan aan het einde van de rit. Jeugdspelers inplannen zal een trainer dan ook minder snel doen zo diep in het seizoen.

We refereerden al even aan het hoge tempo waarin deze maanden de wedstrijden worden afgewerkt. Voor een speler helemaal uitgerust is van een duel volgt er al direct een nieuwe. Raak je geblesseerd in deze periode? Dan is de kans ook groot dat je direct een reeks wedstrijden moet missen en niet alleen de komende wedstrijd. Daardoor is een afwezige sterker voelbaar dan normaal.

Zijn er clubs die tot nu toe extra veel last van blessures hebben gehad?

Een van de clubs die dramatisch gestart zijn na de stop van twee maanden is Arsenal. Inmiddels lijken de Londenaren de boel wat beter op de rit te hebben, maar aan het begin van de herstart werd achter elkaar verloren van Manchester United (3-0) en Brighton & Hove Albion (2-1). Tijdens die eerste wedstrijd vielen Pablo Marí en Granit Xhaka geblesseerd uit en kreeg David Luiz een rode kaart. Die eerste twee hadden geen tijd om te herstellen want drie dagen later stond er weer een wedstrijd gepland. Er stond dus opeens een compleet andere as en tijdens de wedstrijd tegen Brighton viel ook doelman Bernd Leno uit.

Een ander voorbeeld is Juventus. De Turijnse club is onderweg naar een nieuwe landstitel, maar moet dat wel in een compleet nieuwe opstelling doen. Zo hebben Merih Demirah, Giorgio Chiellini, Mattia De Sciglio, Alex Sandro en Sami Khedira allemaal een blessure. Door schorsingen voor Matthijs de Ligt en Paulo Dybala moet er flink gepuzzeld worden. Opeens kunnen de vele blessures een invloed hebben op de titelstrijd.

Wat kan ik met deze informatie wanneer ik ga wedden?

Zoals gezegd zijn schorsingen en blessures het aan het einde van een seizoen erg belangrijk en moet je dus ook goed in de gaten houden hoe het zit met de teams waarop jij wil gaan wedden. Kijk bijvoorbeeld naar bovenstaande voorbeelden. Dat Arsenal het lastig zou krijgen, was enigszins te verwachten door de vele afwezigen op cruciale plekken.

Een goede tip is om onze voorbeschouwingen goed te bestuderen. Hierin staan al de afwezigen opgesomd, dus daardoor krijg je al een completer beeld van de beschikbare en afwezige spelers. We schrijven echter niet voor elke wedstrijd voorbeschouwingen, dus kijk ook eens op onze pagina’s per competitie, zoals over de Premier League en de Primera División. Hier zie je in één oogopslag welke spelers niet mee kunnen doen. En zo kun jij een veilige voorspelling doen.