18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wat betekent wedden op een Over of een Under? 

Maurice Krabbendam

Als je gaat wedden op sport kom je geregeld de termen Over en Under tegen. Wat deze begrippen precies inhouden wordt in dit artikel uitgelegd.

Wanneer je een Over/Under-weddenschap aangaat moet er een voorspelling worden gedaan over het aantal doelpunten wat in een wedstrijd gescoord gaat worden. Bij deze weddenschap zet je niet in op de winst van één team, maar op het totale aantal doelpunten in een wedstrijd. Er wordt meestal gewerkt met halve punten. Dit lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het zeker niet.

De Over

De Over is een Engelse term, waarvan de Nederlandse vertaling neerkomt op ‘meer dan’. Met de Over in sportwedden stel je in feite een lijn in en vervolgens wed je dat iets boven deze lijn gaat uitkomen.  

Dit kan bijvoorbeeld met het aantal doelpunten in een voetbalwedstrijd. Door te wedden op de Over 2.5 voorspel je dan dat er in totaal drie doelpunten of meer gescoord gaan worden. Dit kan dus een eindstand zijn van 3-0, 2-1, 4-0 of 5-1 enzovoort.

De Under

De Under is ook een Engelse term die wordt gebruikt in sportwedden. De Nederlandse vertaling komt neer op ‘minder dan’. Met de Under stel je ook weer een lijn in. Met deze optie wed je dat iets onder deze lijn gaat uitkomen.  

We gebruiken weer het voorbeeld van het aantal doelpunten in een voetbalwedstrijd. Door te wedden op de Under 2.5 voorspel je dat er twee doelpunten of minder gaan vallen. Dit kan dus een eindstand zijn van 0-0, 0-1, 1-1 of 2-0.

Verschillende soorten Overs/Unders

Er zijn verschillende soorten Overs en Unders, van de Over 0.5 tot en met de Over 4.5, of zelfs nog hoger. Het genoemde getal bepaalt hoe hoog of laag de lijn is die wordt gebruikt.

Vaak wordt in deze tak van sportwedden gewerkt met halve getallen, dus de Under 2.5 of de Over 1.5. Er zijn nog andere mogelijkheden. Je kunt ook wedden met hele getallen en kwartgetallen.

Er zijn dus drie soorten Over/Under:

  • De Over/Under met halve getallen (.5).
  • De Over/Under met hele getallen.
  • De Over/ Under met kwartgetallen (.25 en .75).

Bij de Over/Under met halve getallen heb je zoals eerder werd beschreven altijd of verloren of gewonnen, maar bij de kwartgetallen en hele getallen heb je ook nog andere opties.  

Bij het wedden met de hele getallen kun je uiteraard ook winnen. Een Over 2 op een wedstrijd waarin drie keer wordt gescoord is winnend. Je kunt echter ook je inzetbedrag terugwinnen. Dit gebeurt wanneer het aantal gescoorde doelpunten precies gelijk uitkomt met de lijn die jij hebt gekozen.
Zet je bijvoorbeeld op een Over of Under 3 goals in, dan krijg je bij exact drie goals je inleg terug. Verder gelden dus de normale regels voor winst of verlies als je boven of onder je gekozen lijn zit.

Een kwartgetal duidt op een zogeheten split. Dit is in feite een combinatie tussen de Over/Under die er direct onder en boven zitten. Zo is de Over 1.75 een combinatie tussen de Over 1.5 en de Over 2. De Over 2.25 is dan weer een mix van de Over 2 en de Over 2.5.
Je inzet wordt gesplitst tussen deze twee Overs, en je mogelijke resultaten daarmee ook. Ga je voor een Over 2.25, dan zet je dus eigenlijk voor de helft in op de Over 2 en voor de helft op de Over 2.5.

Bij een over 2.25 heb je dan bijvoorbeeld te maken met de volgende mogelijke uitkomsten:

  • 0 goals – je verliest.
  • 1 goal – je verliest.
  • 2 goals – 50% van je weddenschap was op de Over 2. Die helft van je inleg krijg je terug, net zoals bij een reguliere Over 2. De andere 50% van je weddenschap was echter op de Over 2.5, dus die verlies je.
  • 3 goals – Beide helften van je voorspelling komen uit, en dus krijg je de hele weddenschap uitbetaald.

Ga je voor een Over 1.75, dan is de helft van je weddenschap op de Over 1.5 en de andere helft op de Over 2. Mogelijke uitkomsten zijn dan:

  • 0/1 goals – je verliest.
  • 2 goals – 50% uitbetaald, het gedeelte dat je op de Over 1.5 hebt staan. De 50% van je inleg die je op de Over 2 hebt staan krijg je terug.
  • 3 goals of meer – Je wint de hele weddenschap, aangezien aan de eisen van zowel de Over 1.5 als de Over 2 is voldaan.

Een under 0.25 of Under 0.75 werkt op een vergelijkbare manier. Zo zet je bij een Under 2.25 half in op de Under 2 en half op de Under 2.5. De mogelijke resultaten:

  • 1 goal – je wint.
  • 2 goals – je krijgt 50% van je inleg terug, het gedeelte dat je op de Under 2 had gezet. De andere 50% krijg je uitbetaald, want met 2 goals voldoe je aan de eisen van de Under 2.5, het andere gedeelte van je bet.
  • 3 goals – Beide helften van je weddenschap worden niet gehaald, dus je verliest je gehele inzet.

De Under 2.75 ten slotte als voorbeeld van de laatst mogelijke variant. Dit is een halve inzet op de Under 2.5 en een halve op de Under 3.

  • 1/2 goals – je wint.
  • 3 goals – je verliest het gedeelte op de Under 2.5, maar krijgt 50% van je inleg terug voor het deel van je weddenschap op de Under 3.

Tips voor wedden op de Over en Under

Een belangrijk onderdeel van het wedden op de over/under is het gebruikmaken van de nuances die de verschillende varianten opleveren. Een Over 1.75, Over 2 en Over 2.25 hebben ieder hun eigen mogelijke uitkomsten en daarmee hun eigen balans tussen mogelijke winst en risico. Dit stelt jou in staat om precies die bet te kiezen die past bij jouw eigen analyse voorafgaand aan een duel. Zulke nuances in je keuzes kunnen op lange termijn het verschil maken tussen winnen en verliezen.

Het is in het wedden op Overs en Unders altijd verstandig om relevante statistieken op te zoeken bij een wedstrijd waarop je gaat inzetten, van zowel de duels onderling als de meest recente wedstrijden van beide teams. Dit soort data levert gemiddeldes en patronen op (bijvoorbeeld: meer goals in thuiswedstrijden, als in een bepaalde formatie wordt gespeeld, etcetera). Uiteraard is het altijd goed om hier wel actuele informatie aan te koppelen, zoals welke spelers er geblesseerd zijn, want ook dit heeft weer z’n invloed.

Laat je bij de Over-weddenschap niet leiden door de grote bedragen wanneer er slechts een kleine kans is om te winnen. Als je bij voetbal inzet op een Over 5.5 zal dit waarschijnlijk goed geld kunnen opleveren, maar de meeste wedstrijden eindigen niet met zes doelpunten of meer. Echter: onder de juiste omstandigheden zijn bijvoorbeeld de Over 3.5 en Over 4.5 met hun hoge quoteringen zeker de moeite waard.

Staar je niet blind op Overs, die de meeste wedders zonder nadenken verkiezen boven z’n tweelingbroer de Under. Een Under is misschien minder ‘sexy’ aangezien je inzet op het uitblijven van goals, maar omdat veel wedders de Under links laten liggen zijn hier juist veel mooie kansen. De bookmaker weet immers ook dat velen de Over prefereren en biedt daar dus doorgaans wat lagere quoteringen op aan.
Situaties waarin beide ploegen het zich niet kunnen permitteren om te verliezen zijn extra interessant met het oog op de Under. Het duel zal vaak extra verdedigend gespeeld worden en er is hierdoor een kleinere kans op doelpunten.

Andere mogelijkheden dan voetbal

In dit artikel heb zijn vooral voorbeelden over het aantal goals in voetbal gebruikt. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden met de Over/Under-weddenschap. Zo kun je binnen een voetbalwedstrijd tevens inzetten op de Over of Under op het aantal corners of gele kaarten. Buiten een Over/Under per wedstrijd, zijn ze er ook per team of per helft.

Daarnaast zie je deze vorm van wedden in heel veel andere sporten terug, van tennis en ijshockey tot en met basketbal en darts. In ijshockey en basketbal is dan vooral een Over/Under op het aantal gescoorde punten een veelgebruikte optie. Bij tennis en darts zijn Overs en Unders met name handig voor inzetten op het totale aantal sets en games.

Waar je deze vorm van wedden ook tegenkomt: onthoud dat het in principe altijd gaat om een spelletje hoger/lager dan, waarbij de Over/Under die je kiest de lijn voorstelt.