De Tour de France zit er een kleine maand op en de Giro d’Italia nadert de apotheose. Het is nu wachten op de derde grote wielerronde van 2020. Op 20 oktober staan de renners aan de start van de Vuelta, waar we na de laatste rit in 8 november weten wie de Ronde van Spanje op zijn naam heeft geschreven. Je kunt op voorhand natuurlijk wedden op de winnaar, maar op wie moet je gaan wedden? Lees hier onze voorbeschouwing op de Vuelta.

Deze vijfenzeventigste editie van de Spaanse wielerkoers zou een extra duidelijk Nederlands tintje hebben, aangezien het de bedoeling was om op 14 augustus jongstleden van start te gaan in Utrecht. Door de coronapandemie en de bijbehorende maatregelen kon dit echter niet doorgaan. De start is daardoor op 20 oktober en gewoon in Spanje, in het Baskische Irun. De laatste etappe komt wel zoals altijd aan in Madrid.

Hoe verliepen de vorige edities van de Vuelta?

Allereerst werpen we even een blik op de voorgaande keren dat de Ronde van Spanje verreden werd. Je zou verwachten dat Spaanse wielrenners de dienst uitmaken in hun thuisronde, maar dat is de laatste jaren niet zo. Tussen 2000 en 2005 wonnen Spaanse renners nog zes edities op rij, maar daarna werd het schaars. Alejandro Valverde (2009) en Alberto Contador (2008, 2012 en 2014) behaalden nog zeges, maar de rest gingen naar andere landen.

Italië pakte twee keer een eindzege; in 2010 won Vincenzo Nibali en in 2015 Fabio Aru. Verder pakten ook de Amerikaan Chris Horner (2013) en de Colombiaan Nairo Quintana (2016) een eindwinst. Verder was het een Brits feestje, met zeges voor Chris Froome in 2011 en 2017 en een overwinning van Simon Yates in 2018. Vorig jaar ging de Sloveen Primoz Roglic er met de eindzege vandoor. Hij werd eerder deze zomer derde tijdens de Tour de France.

Wie zijn dit jaar de grootste kanshebbers op een eindzege?

Voor de editie van dit jaar kijken we eerst naar de grootste kanshebbers volgens de wedkantoren. Welke renners hebben de laagste quoteringen en maken volgens de bookmakers dus de grootste kans deze Vuelta te winnen? Daarna kijken we nog naar renners die een outsider zijn voor een eindzege en een hogere quotering hebben bij de wedkantoren.

Primoz Roglic

Eigenlijk een nieuwe naam op het wielertoneel maar wel direct een grote. Primoz Roglic won vorig jaar de Vuelta en werd dit jaar derde tijdens de Tour de France, waarin hij lang eerste stond maar in de tijdrit op de voorlaatste dag wegzakte. En dat terwijl hij tot 2011 nog schansspringer was en pas sinds 2013 een wielerploeg heeft. Hij rijdt namens Jumbo-Visma en zal zich willen revancheren voor het niet winnen van de Ronde van Frankrijk. Van de wedkantoren krijgt hij een quote van 2.75, waarmee hij de grote favoriet is voor de eindzege.

Tom Dumoulin

De grootste concurrent van Roglic is misschien wel zijn teamgenoot Tom Dumoulin, waarop gewed kan worden met een quote van 4.75. Een eindzege van de Nederlander zou betekenen dat hij na Jan Janssen (1967) en Joop Zoetemelk (1979) de tweede Nederlandse Vuelta-zege behaalt. In 2014 leek hij al te gaan winnen, maar twee etappes voor het einde verloor hij de koppositie in het klassement aan Fabio Aru. Nu hoopt hij na de Giro d’Italia (eerste in 2017) en de Tour de France (tweede in 2018) ook in Spanje het podium te halen.

Richard Carapaz

Voor Richard Carapaz is een achttiende plaats in 2018 de beste prestatie ooit in de Vuelta, maar sindsdien heeft de Ecuadoraan betere ervaringen met grote ritten. Vorig jaar won hij namelijk de Giro d’Italia, dus dat hij goed kan fietsen heeft hij wel bewezen. De renner van het Britse Team INEOS krijgt voor de weddenschap ‘Winnaar van de Vuelta’ een quotering van 7.00 en wordt daarmee zeker gezien als een van de kanshebbers.

Thibaut Pinot

Van Ecuador gaan we naar Frankrijk, waar de hoop gericht is op Thibaut Pinot. Sinds Laurent Jalabert in 1995 wist geen Fransman de Vuelta te winnen, maar daar wil Pinot verandering in brengen. Waar de renners hiervoor ervaring hebben met grote zeges heeft Pinot (quote van 9.00) dat niet. Derde tijdens de Tour in 2018 is zijn beste prestatie tot nu toe. Wel won hij in dat jaar twee etappes in de Vuelta, dus hij is bekend met Spanje.

Enric Mas

Wie ook bekend is met Spanje, is Enric Mas. Dat mag ook wel, want daar werd hij begin 1995 geboren. In zijn eigen land moet hij de Spaanse eer gaan hooghouden. Het ultieme doel: de tweede plek uit 2018 overtreffen en na de laatste rit bovenaan staan. Tijdens de Tour heeft hij mogen oefenen en hij zette een prima vijfde plek neer, dus het is logisch dat hij een mooie quotering van 10.00 ontvangt van de wedkantoren.

Chris Froome

Winst in 2011 en winst in 2017: waarom zou het Chris Froome niet lukken ook in 2020 de Vuelta te winnen? De hoogtijdagen van de Brit lijken wel voorbij, aangezien hij in 2015, 2016, 2017 (twee stuks) en 2018 een van de grote rondes wist te winnen maar nu al twee jaar droogstaat. Maar wij denken dat zijn ervaring van zeven gewonnen rondes hem een eind op weg kan helpen. Gezien de quote van 17.00 houden ook de wedkantoren stiekem rekening met Froome.

Daniel Felipe Martínez

Dan nog even een grote outsider waarop je eventueel kunt wedden. De wedkantoren houden geen rekening met eindwinst van Daniel Felipe Martínez (34.00), maar hij kan weleens gaan verrassen. De 24-jarige Colombiaan is een nieuw gezicht en won nog geen grote rondes. Eerder dit jaar pakte hij wel de eindwinst in het Critérium du Dauphiné. Aan deze wedstrijd deden grote namen als Thibaut Pinot (tweede), Tourwinnaar Tadej Pogacar (vierde), Tom Dumoulin (zevende) en Primoz Roglic (uitgevallen in de laatste etappe) mee. Met andere woorden: houd Martínez in de gaten voor je weddenschap op de Vuelta 2020!