18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorspelling kampioen Bundesliga 2018/2019

Dirk Maas

Als laatste van de grote Europese voetbalcompetities gaat de Bundesliga komende vrijdag, 24 augustus 2018, van start. Landskampioen Bayern München opent op die dag de hoogste Duitse voetbalcompetitie met een thuiswedstrijd tegen Hoffenheim.

Op de Beierse voetbalclub stond de afgelopen seizoenen geen maat. Bayern is ook komend seizoen weer de grote favoriet om ‘Meister’ te worden. Andere clubs die in aanmerking komen voor het kampioenschap zullen in dit artikel eveneens aan bod komen. Hieronder volgen de tips, quoteringen en voorspellingen bij het wedden op de kampioen van de Bundesliga 2018/2019.

Eentonigheid troef

Vraag een willekeurige Duitstalige volger van de Bundesliga naar zijn oordeel over de titelstrijd in de hoogste Duitse voetbalklasse, dan zal hij vaak antwoorden met ‘langweilig’ oftewel stomvervelend. Die bewering kan met feiten worden gestaafd.

Sinds het seizoen 2012/2013 is de titel in de Bundesliga alleen voor Bayern München weggelegd. ‘Der Rekordmeister’ ondervond nauwelijks tegenstand in de afgelopen zes seizoenen. In bijna elke jaargang tussen 2012 en 2018 was de Bundesliga al op twee derde van de competitie beslist. Illustratief was de voorsprong die Bayern vorig seizoen na 23 duels had: maar liefst 19 punten op de toenmalige nummer twee Borussia Dortmund.

Een beproefde en veelal succesvolle tactiek van Bayern is het weghalen van spelers bij de concurrentie. Zo werden in het recente verleden Robert Lewandowski en Mats Hummels weggeplukt bij Borussia Dortmund. Lewandowski kwam zelfs transfervrij over. Ook dit jaar sloeg Bayern weer zijn slag op de transfermarkt. Leon Goretzka, één van de drijvende krachten achter de tweede plaats van Schalke 04 in 17/18, ging transfervrij van Gelsenkirchen naar München.

Aangezien de Bundesliga de afgelopen jaren zo snel van alle spanning ontdaan is, bieden online bookmakers daarom de weddenschap ‘kampioen Bundesliga 2018/2019 zonder Bayern München’ aan. Bij deze weddenschap zijn er vier teams die een quotering hebben die onder de 20.00 ligt. Borussia Dortmund heeft een quotering van 1.75, Bayer Leverkusen is gequoteerd op 6.00, RB Leipzig heeft een quotering van 7.00 en Schalke 04 is gequoteerd op 8.00.

Negatieve transferbalans

Chelsea telde 80 miljoen euro neer voor doelman Kepa van Athletic Bilbao. Juventus had 117 miljoen euro over voor de komst van Cristiano Ronaldo naar Turijn. AS Monaco liet Thomas Lemar naar Atletico Madrid vertrekken voor 63 miljoen euro. Het hoogste transferbedrag dat een Bundesliga-club neerlegde, steekt schril af bij de recordtransfers die deze zomer in de andere topcompetities plaatsvonden.

Borussia Dortmund contracteerde Abdou Diallo. De verdediger werd voor 28 miljoen euro weggekocht bij FSV Mainz. De ploeg uit Noordrijn-Westfalen is één van de weinige Duitse topclubs met een negatieve transferbalans. Lange tijd behoorde Dortmund met Bayern tot de top twee van Duitsland. De afgelopen twee seizoenen moest Borussia Dortmund het stellen met een derde en vierde plaats.

Die resultaten gaven aanleiding om fors te investeren. Naast Diallo werden ook middenvelders Thomas Delaney en Axel Witsel vastgelegd. Beide spelers kosten elk 20 miljoen euro. Dortmund verkocht rechtsbuiten Andriy Yarmolenko en verdediger Sokratis voor in totaal 36 miljoen euro. Borussia Dortmund wordt als voornaamste uitdager van Bayern gezien: wedden op Dortmund als kampioen Bundesliga 2018/2019 heeft een quotering van 9.00.

Een andere Bundesliga-club met een negatieve transferbalans is Bayer Leverkusen. Die ploeg kocht linksbuiten Paulinho en verdediger Mitchell Weiser voor een totaalbedrag van ongeveer 30 miljon euro. Daartegenover stond het vertrek van keeper Bernd Leno. Hij ging voor 25 miljoen euro naar Arsenal. Leverkusen eindigde in dit decennium, het seizoen 2016/2017 uitgezonderd, altijd in de top 5, maar werd nog nooit kampioen. Voorspellen dat Bayer Leverkusen kampioen Bundesliga 2018/2019 wordt, is gequoteerd op ongeveer 29.00.

Topclubs in de luwte op de transfermarkt

Bayern München en RB Leipzig hielden zich relatief gedeisd op de transfermarkt. Leon Goretzka is de voornaamste nieuwe speler in de Allianz Arena. De Zuid-Amerikanen Douglas Costa en Arturo Vidal werden voor in totaal 58 miljoen euro van de hand gedaan. De online bookmakers hebben veel vertrouwen in Bayern. Zo zeer zelfs dat wedden op een zevende landstitel in successie nauwelijks loont. De voorspelling dat Bayern München de Bundesliga 2018/2019 wint, is gequoteerd op 1.15.

Leipzig investeerde in de defensie met de komst van verdedigers Nordi Mukiele en Marcelo Saracchi. Deze spelers kostten in totaal iets minder dan 30 miljoen euro. De club cashte met de verkoop van Naby Keïta: de middenvelder vertrok voor 60 miljoen euro naar Liverpool. RB Leipzig kende in 2016/2017 een droomdebuut in de Bundesliga met een tweede plaats. Die klassering werd vorig seizoen, toen Leipzig 6e werd, niet geëvenaard. Wedden op RB Leipzig als landskampioen van de Bundesliga in 2019 heeft een quotering van ongeveer 36.00.

Schalke 04 viel in de afgelopen tien seizoenen slechts twee keer buiten de top 5. Vorig seizoen behaalde de club uit Gelsenkirchen met de tweede plaats zijn beste klassering uit dit decennium. Verschillende gewaardeerde krachten vertrokken, onder wie de transfervrije middenvelders Leon Goretzka en Max Meyer. Aan het vertrek van verdediger Thilo Kehrer hield Schalke een bedrag van 37 miljoen euro over. Van dat bedrag werd 34 miljoen euro geïnvesteerd in twee middenvelders en twee verdedigers. De belangrijkste aanwinst is wellicht Mark Uth. De aanvaller liep vorig seizoen 1 op 2 in de Bundesliga (14 goals in 28 duels). Hij komt transfervrij over van Hoffenheim. Wedden op Schalke 04 als kampioen van de Bundesliga heeft een quotering van 41.00.

Gecombineerde weddenschappen bij het wedden op de kampioen Bundesliga 2018/2019

In de geschiedenis van de Bundesliga is het nog nooit voorgekomen dat een ploeg het seizoen ongeslagen afsloot. Bayern kwam daar tijdens zijn zes opeenvolgende kampioenschappen tussen 2012 en 2018 dicht bij in de buurt, het dichtst in 2012/2013. Destijds leed de Beierse ploeg slechts één nederlaag. Online bookmakers bieden de weddenschap ‘Bayern München ongeslagen kampioen’ aan. De quotering voor deze weddenschap bedraagt 17.00.

Het behalen van de dubbel, het winnen van de Bundesliga en DFB Pokal in één seizoen, lukte in dit decennium Borussia Dortmund en Bayern München. De Zuid-Duitsers slaagden daar meermaals in: in 2010, 2013, 2014 en 2016 was de dubbel een prooi voor Bayern. Een vijfde dubbel leek vorig seizoen in de maak. Eintracht Frankfurt was echter te sterk in de Duitse bekerfinale. Wedden op ‘Bayern München wint de dubbel in 2018/2019’ heeft een quotering van 2.90. Voorspellen dat er in 2018/2019 geen winnaar is van de dubbel in Duitsland is gequoteerd op 1.35.

Het Duitstalige equivalent voor winterkampioen is ‘Herbstmeister’. Die titel is voorbehouden aan de ploeg die rond de jaarwisseling op nummer 1 staat in de Bundesliga. Sinds het seizoen 2011/2012 is Bayern München onafgebroken Herbstmeister. De jaargangen 2011/2012 en 2016/2017 uitgezonderd had de club uit Beieren na 17 duels al een comfortabele voorsprong opgebouwd. Wedden op ‘Bayern als nummer 1 van de Bundesliga op 31 december 2018’ heeft een quotering van 1.25.

Borussia Dortmund heeft voor diezelfde weddenschap een quotering van 4.00. De online bookmakers achten het niet waarschijnlijk dat Leverkusen, Leipzig of Schalke op 31 december 2018 bovenaan staat. Voorspellen dat Leverkusen nummer 1 is op oudjaarsdag 2018 is gequoteerd op 10.00. Leipzig en Schalke hebben voor deze weddenschap quoteringen van respectievelijk 12.00 en 14.00.