Een nieuw jaar en dat betekent ook het begin van de vele tennistoernooien. Het eerste grote tennistoernooi is de Australian Open 2020. Dit prestigieuze tennisevenement vindt plaats van maandag 20 januari tot en met zondag 2 februari. In dit artikel geven we een voorbeschouwing, enkele tips en een aantal quoteringen voor de Australian Open 2020.

Huidige titelhouder en titelhoudster

Bij de mannen is de Serviër Novak Djokovic de huidige titelhouder. Hij stond in de finale tegenover een andere tennisgrootmacht, Rafael Nadal. Djokovic wist uiteindelijk op een overtuigende manier te winnen van de Spanjaard. Het duel eindigde in (6-3, 6-2, 6-3). De Serviër is met deze overwinning de eerste tennisspeler die het grand slam zeven keer heeft gewonnen.

Bij de dames kroonde Naomi Osaka zich tot kampioene van de Australian Open 2019. Zij stond in de finale tegenover de Tsjechische Petra Kvitova. Osaka wist uiteindelijk met de volgende score te winnen: 7-6, 5-7, 6-4).

Wie zijn de favorieten voor de Australian Open 2020 (mannen)?

De favorieten, aan de hand van de quoteringen, zijn Novak Djokovic, Rafael Nadal en Danill Medvedev.

Djokovic is de grootste favoriet voor de eindzege op dit tennistoernooi. Dat is ook logisch, gezien het feit dat hij de editie van vorig jaar won. Aan Djokovic die de eindzege pakt, is een quotering van 2.20 verbonden.

Dan gaan we verder naar Nadal. De Spanjaard, de verliezend finalist van vorig jaar dus, wordt door de bookmakers opnieuw beschouwd als één van de grootste kanshebbers op de titel. Een quotering van 5.00 is verbonden aan dit gegeven.

Medvedev completeert de top-drie. Hij strandde vorig jaar in de vierde ronde tegen Novak Djokovic. Aan Medvedev die de er met de eindzege vandoor gaat, is een quotering van 9.00 verbonden.

Wie zijn de favorieten voor de Australian Open 2020 (vrouwen)?

De favorieten bij de vrouwen zijn als volgt: Serena Williams, Ashleigh Barty en Naomi Osaka.

Bij de mannen zagen we dat de huidige titelhouder ook meteen de grootste favoriet is voor de eindzege. Bij de vrouwen is dat niet zo. Naomi Osaka staat namelijk op de derde plaats in de top-drie van de grootste favorieten. De Japanse krijgt samen met Ashleigh Barty een quotering van 8.00 voor de eindzege.

De grootste favoriet bij de vrouwen is Serena Williams. De Amerikaanse strandde vorig jaar in de kwartfinales, maar wordt dus wel gezien als de grootste kanshebster op de winst. Er is een quotering van 5.25 verbonden aan Williams.

Verschillende soorten weddenschappen

Er zijn verschillende soorten weddenschap bij de Australian Open 2020. We zullen er een paar uitlichten.

Stage of elimination-weddenschap

Deze weddenschap gaat over het feit in welke ronde iemand wordt uitgeschakeld. Deze weddenschap is toepasbaar op een aantal tennissers, waaronder Novak Djokovic, Rafael Nadal en Danill Medvedev.

Je hebt de keuze uit de volgende opties: vierde ronde, derde ronde, tweede ronde, eerste ronde, kwartfinale, halve finale, verliezend finalist en winnaar. Bij Novak Djokovic is de quotering voor de finale als eindhalte bijvoorbeeld 6.00. Winst in die finale heeft een quotering van 2.15.

Winning quarter-weddenschap

Bij de Australian Open wordt gewerkt met zogeheten ‘quarters’. In elke quarter zijn een aantal tennissers actief. Deze weddenschap gaat over het feit in welke quarter de uiteindelijke winnaar van het toernooi actief is. De quoteringen zijn als volgt: kwart 1 (quotering van 3.40), kwart 2 (quotering van 6.50), kwart 3 (quotering van 7.00), kwart 4 (quotering van 1.80).

In kwart 1 is Rafael Nadal actief, in kwart 2 Danill Medvedev, in kwart 3 Novak Djokovic en in kwart 4 Roger Federer.

To reach the final-weddenschap

Deze weddenschap spreekt voor zich: wedden op de twee finalisten van het toernooi. De grootste kanshebbers zijn logischerwijs: Novak Djokovic (quotering van 1.55), Rafael Nadal (quotering van 2.65) en Danill Medvedev (quotering van 4.20).

Palmares van de favorieten

Novak Djokovic heeft de meeste Australian Open-zeges op zijn naam. Hij wist het tennistoernooi tot nu toe maar liefst zeven keer te winnen. Dat deed hij in 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016 en 2019. Daarnaast won hij Wimbledon in 2011, 2014, 2015, 2018 en 2019, de US Open in 2011, 2015, Wimbledon in 2011, 2014, 2015, 2018, 2019 en Roland Garros in 2016.

Waar Djokovic schittert op de Australian Open, doet Rafael Nadal dat op Roland Garros. De Spanjaard won dat toernooi maar liefst twaalf keer en is daarmee de eerste speler die eenzelfde grandslamtoernooi zo vaak wist te winnen. Daarnaast won hij de US Open vier keer, Wimbledon twee keer en de Australian Open één keer.

Medvedev boekte nog geen eindzege op een grandslamtoernooi. Vorig jaar bereikte hij wel de finale van de US Open, maar daarin moest hij het afleggen tegen Nadal. Op het gebied van ATP-Toernooien gaat het goed voor Medvedev. In 2017 bereikte hij de eerste finaleplaats en in 2018 won hij drie ATP-Toernooien. In 2019 bereikte de Rus negen finales. Vier keer trok hij daarin aan het langste eind.