In de wereld van het sportwedden heb je vele manieren om een weddenschap af te sluiten. De meest gangbare is wedden op welk team de wedstrijd gaat winnen. In dit artikel gaan we juist in op een ander soort weddenschap. We gaan het hebben over wedden op de laatste doelpuntenmaker. Er zal uitleg gegeven worden over deze manier van wedden en ook zal er aandacht besteed worden aan de strategie.

Wat houdt deze weddenschap precies in?

Eigenlijk zegt de naam van de weddenschap het al: je wedt op de laatste doelpuntenmaker in de wedstrijd. Je kent vast wel de weddenschap waar je inzet op een speler die in de wedstrijd één of meerdere doelpunten scoort. Over die weddenschappen hoef je vaak niet zo lang na te denken. Je kunt dan het beste recente statistieken over de desbetreffende speler erbij pakken. Op basis van die statistieken én bijvoorbeeld de huidige vorm van de speler kun je bepalen of de kans groot is dat deze een doelpunt gaat maken. In dit artikel vind je meer informatie over wedden op doelpuntenmakers. 

Bij het wedden op de laatste doelpuntenmaker gaat dit iets anders in zijn werk. Hier komt er meer bij kijken dan enkel naar de statistieken van een speler kijken. In de volgende paragraaf gaan we hier verder op in.

Het is een lastige weddenschap, hoe komt dat?

Vooraf is het simpelweg erg lastig om een laatste doelpuntenmaker aan te wijzen. Je weet namelijk vaak een heleboel dingen niet. Zo kun je vóór de wedstrijd niet weten welke wissels de trainers gaan toepassen (en óf er überhaupt gewisseld  gaat worden). Je kunt hiervoor wel kijken naar eerdere wedstrijden van het desbetreffende team, maar zeker weten doe je het nu eenmaal niet.

Daarnaast moet je ook rekening houden met het feit dat jouw beoogde laatste doelpuntenmaker misschien wel vroegtijdig het veld moet verlaten door een blessure of door een wissel.

Het laatste aspect wat deze weddenschap lastig maakt, is de speelstijl van de tegenstander van jouw geselecteerde ploeg. Als zij besluiten om zich in te graven, dan zal het scoren logischerwijs ook lastiger worden.

Hoe kun je je het beste voorbereiden op deze weddenschap?

Allereerst is het zaak dat je goed kijkt op welk team je wil inzetten. Dit is belangrijk, omdat het niet verstandig is om een laag geklasseerd team te kiezen met een matig doelsaldo. Het is bij zo’n elftal vaak maar de vraag óf ze überhaupt wel een goal gaan maken in de wedstrijd. Een hoog geklasseerd team biedt al veel meer kansen, omdat daardoor vaak meerdere keren gescoord wordt.

Nadat je een wedstrijd hebt gekozen, is het tijd voor de volgende stap: je gaat de speler kiezen die het laatste doelpunt van de wedstrijd gaat maken. We raden je zeker aan om er eens wat statistieken bij te pakken. Sommige websites houden precies de statistieken van voetbalclubs en spelers bij. Pas wel op: statistieken zien er soms prachtig uit, maar hoeven niet altijd iets te zeggen. Een speler kan bijvoorbeeld ook zijn dag niet hebben of er vroegtijdig afgehaald worden. Statistieken geven je daarentegen wel een goed beeld van de eerdere prestaties van spelers.

De pinchhitter en supersub

Je hoeft bij deze manier van wedden niet altijd te kiezen voor de meest vooraanstaande speler. Kijk bijvoorbeeld bij Borussia Dortmund afgelopen seizoen. Daar zou je op voorhand misschien neigen naar de keuze voor Marco Reus als laatste doelpuntenmaker. In dat seizoen bleek echter dat de Duitsers met Paco Alcácer een echte pinchhitter en supersub in huis hadden. De Spanjaard trof in drie competitiewedstrijden doel en dat deed alle keren als invaller. In twee van die wedstrijden was hij verantwoordelijk voor de laatste treffer van deze wedstrijd. In de topper tegen Bayern München zorgde hij voor de 3-2 en in de thuiswedstrijd tegen SC Freiburg scoorde hij de 2-0. Tegen 1. FSV Mainz scoorde hij het een na laatste doelpunt van de wedstrijd (de 1-1).

Verdedigend ingestelde ploeg

De gekozen speler kan ook te maken krijgen met een ploeg die zich vanaf minuut één ingraaft. Het gevolg hiervan kan zijn dat een goal lang uitblijft of helemaal niet valt.

Wat óók kan gebeuren is het feit dat jouw gekozen team juist de boel dichtgooit na een (snelle) voorsprong. Hierdoor wordt de kans kleiner dat jouw team nog een tweede doelpunt gaat maken. Je hoeft zulke teams niet in zijn geheel te vermijden, maar het is wel raadzaam om er in ieder geval rekening mee te houden bij het maken van de keuze.

Wat is een voordeel van het wedden op de laatste doelpuntenmaker?

Een voordeel van deze weddenschap is dat de quoteringen in de meeste gevallen hoog uitvallen. Dit komt omdat het vooraf vaak redelijk lastig is om te bepalen wie het laatste doelpunt gaat maken. Als je alleen wedt op het feit dat een speler gaat scoren in een wedstrijd, dan zie je al gauw dat de quoteringen lager uitvallen.

Heb je de juiste inzichten, en een goed idee van welk scenario het meest waarschijnlijk is in deze wedstrijd, dan is wedden op de laatste doelpuntenmaker dus wel potentieel een extra lucratieve weddenschap, die zeker het overwegen waard is.