Etappe: 15, Limoux – Foix
Datum: Zondag 21 juli
Geschikt voor: klimmers
Beste wedtip: Egan Bernal finisht in de top 3
Bookmaker: 
Toto
Quote: 6.00

Deel twee van het Pyreneneeën-tweeluik van de Tour de France 2019 voert de renners van Limoux naar Foix. Etappe 15 van de Tour 2019 telt 185 kilometer en drie cols van de eerste categorie. Deze rit met zijn vele hoogtemeters is een kolfje naar de hand van de pure klimgeiten.

Uitputtingsslag in de Pyreneeën

De drie cols van de eerste categorie worden voorafgegaan door een klim van de tweede categorie. De top van deze Col de Montségur bevindt zich op kilometer 60,5. De beklimming er naar toe is 6,8 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%.

De bergtoppen van eerste categorie zijn allen gelegen in de laatste 75 kilometer. Eerst moet de Port de Lers, 11,4 kilometer met een gemiddelde stijging van 7 procent, worden bedwongen. Vervolgens verschijnt de Mur de Péguère, die 9 kilometer lang is en een stijgingspercentage van 7,9% heeft. De laatste 3,3 kilometer van deze col zijn een ware beproeving, gezien de stijging van 13 procent.

De Prat d’Albis is de laatste col van de dag. De route naar de top is smal en verloopt bochtig. Op zich is het percentage van 6,9 procent in deze 11,8 kilometer tellende klim nog te doen, maar de stijgingen van 10,5% en 11% in kilometer 4 en 6 van deze col zullen zorgen voor een uitputtingsslag.

Colombia is de laatste jaren altijd goed voor een ritzege

Gelet op het parcours zijn de pocketklimmers in het voordeel. Wie aan pocketklimmers denkt, heeft al snel de namen Egan Bernal, Rigoberto Uran en Nairo Quintana in zijn hoofd. Quintana zakte echter door het ijs op de Tourmalet. Wie weet hervindt hij zijn vorm, net als in 2018 en pakt hij alsnog een etappe. Quintana heeft een quotering van 25.00 voor een top 3-klassering bij Toto. Dezelfde quotering voor deze weddenschap heeft Rigoberto Uran.

Colombia had de afgelopen jaren telkens een ritwinnaar in vergelijkbare bergetappes. Jarlinson Pantano won in 2016, Rigoberto Uran in 2017 en Nairo Quintana in 2018. Bernal ontbreekt nog in dit rijtje, maar hij mag worden gezien als een serieuze gegadigde. Bernal is gequoteerd op 16.75 voor ritwinst en 6.00 voor een plaats bij de eerste 3. Movistar staat nog droog en heeft in Mikel Landa de grootste kanshebber op een ritzege. Landa heeft een quotering van 14.75 voor de ritzege en 6.00 voor een top 3-klassering.

De strijd om de bolletjestrui is allerminst een gelopen koers. Thibaut Pinot won op de Tourmalet en steeg daarmee met stip in het bergklassement. Hij is momenteel de nummer twee, met 22 punten achterstand op Tim Wellens. Pinot heeft een quotering van 7.00 voor etappewinst en 2.80 voor een podiumplaats in Foix.

Oude krijgers liggen op de loer

Een terugkerend patroon in de bergritten van de afgelopen jaren is dat de rijders uit de hoogste regionen van het algemeen klassement naar elkaar kijken en een groep ongevaarlijke coureurs voor het klassement laten wegrijden voor de dagzege.

Dat deze vlieger niet altijd opgaat, bewees Geraint Thomas vorig jaar. De Welshman boekte opeenvolgende bergritzeges in respectievelijk La Rosière en Alpe d’Huez. Daarmee legde hij de basis voor zijn Tour-winst. Thomas verloor kostbare tijd op de Tourmalet maar kan, net als Froome tijdens de Giro d’Italia 2018, herrijzen. Geraint Thomas is op 9.00 gequoteerd voor een top 3-klassering.

Een andere oud-Tourwinnaar, Vincenzo Nibali, kende vooralsnog een kleurloze Ronde van Frankrijk. Over zijn klassementsambities mag hij een kruis maken, maar op een goede dag kan de Italiaan een heel peloton naar huis rijden. Dat bewees hij met diverse ritzeges in de Grote Rondes en het winnen van klassiekers als Milaan – San Remo en de Ronde van Lombardije. Nibali heeft een quotering van 6.50 voor een plek in de top 3.

Steven Kruijswijk finishte knap als 3e op de Tourmalet en is nummer 2 Geraint Thomas tot op 12 seconden genaderd. Emanuel Buchmann maakte indruk met een 4e plaats op de Tourmalet en is de huidige nummer 5 van het klassement. De quoteringen voor de match-up Kruijswijk – Buchmann zijn 1.60 voor Kruijswijk en 2.20 voor Buchmann. Kruijswijks teamgenoot George Bennett schitterde op de Tourmalet en effende het pad voor zijn kopman op voortreffelijke wijze. Bennett eindigde op de Tourmalet net voor Alejandro Valverde. In de head to head tussen Bennett en Valverde zijn de quoteringen 2.18 voor Bennett en 1.61 voor Valverde.

Quotes top 3 favorieten winst bij Toto

Thibaut Pinot: 7.00
Simon Yates: 8.75
Vincenzo Nibali: 12.75