Etappe: 14, Tarbes – Col du Tourmalet
Datum: Zaterdag 20 juli
Geschikt voor: klimmers
Beste wedtip: Thibaut Pinot eindigt in de top 3
Quote: 2.20

Na de tijdrit in Pau hebben er zich flink wat verschuivingen voorgedaan in het algemeen klassement van de Tour de France 2019. De strijd om de gele trui is echter verre van beslist. De komende dagen staat de renners het nodige klimwerk te wachten, te beginnen in de rit naar de Tourmalet.

Wolfpack contra de Ineos-trein

Met het geringe aantal tijdritkilometers dat wordt verreden in de Tour 2019 spraken boze tongen al dat de Tour-organisatie wel erg verlegen zit om een Franse Tour-winnaar.

Toeval of niet, maar met Julian Alaphilippe heeft Frankrijk voor het eerst sinds jaren een serieuze gegadigde voor de eindzege. Alaphilippe bouwde dankzij zijn tijdritwinst zijn voorsprong in het algemeen klassement uit en heeft nu een marge van een kleine anderhalve minuut op Geraint Thomas.

De vraag is of Alaphilippe standhoudt in het hooggebergte. Team Ineos oogt in de breedte sterker dan Deceuninck-Quick-Step en kan meerdere renners inzetten om kopmannen Thomas en Bernal uit de wind te houden. De Belgische formatie heeft behalve Alaphilippe alleen Enric Mas als troef.

Een korte maar krachtenvergende etappe

De eerste test voor Alaphilippe doet zich voor in de etappe naar de Col du Tourmalet. De rit valt qua lengte mee. De 117,5 kilometer zijn niet het grootste probleem, de twee beklimmingen van eerste categorie en buitencategorie zijn dat voor het merendeel van de coureurs wel.

De eerste grote col die opdoemt, is de Col du Soulor. De klim naar deze Pyreneeënreus begint op kilometer 48 van deze etappe en de top van 1474 meter volgt een kleine 12 kilometer later. Het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 7,8 procent.

De afdaling van 20 kilometer is lang te noemen. Op kilometer 98,5 start de apotheose: 19 kilometer klimmen met een stijgingspercentage van 7,4 procent. De top van de Tourmalet is gelegen op 2115 meter hoogte. Het venijn van deze etappe zit ‘m in de staart: de slotkilometer kent een gemiddelde stijging van 10,5 %, met stukken van wel 13,5 %.

Man tegen man-gevecht

De Tour-winnaar van 2018 geldt bij de bookmakers als topfavoriet voor de ritzege. Geraint Thomas heeft quoteringen die tussen de 4.50 en 5.00 liggen. Thibaut Pinot, die zich met een goede tijdrit revancheerde voor eerder opgelopen tijdverlies, volgt op korte afstand van Thomas.

De Groupama-FDJ-kopman heeft quoteringen die variëren van 4.50 tot 5.50. Egan Bernal, schaduwkopman bij Ineos, heeft quoteringen die tussen de 8.00 en 10.00 liggen. Andere coureurs die kansen mogen worden toegedicht zijn Mikel Landa (quoteringen tussen de 10.00 en 11.00), zijn ploeggenoot Nairo Quintana (quoteringen tussen de 15.00 en 20.00) en Adam Yates (quoteringen tussen de 26.00 en 28.00).

Een iets gemakkelijkere voorspelmogelijkheid is het wedden op een top 3-klassering in de etappe naar de Tourmalet. Geraint Thomas is gequoteerd op 2.00 voor een plaats bij de eerste drie. Thibaut Pinot heeft voor deze weddenschap een quotering van 2.20.

Een andere manier van voorspellen van deze etappe is, tot slot, het wedden op head to heads. Zo is er het duel tussen Jakob Fuglsang (quotering van 1.55) en Adam Yates (quotering van 2.30). Een andere strijd is die tussen de Fransmannen Julian Alaphilippe (gequoteerd op 1.45) en Warren Barguil (gequoteerd op 2.55). Ook tussen de nummers 3 en 4 van het huidige algemeen klassement is er een match-up: Steven Kruijswijk is gequoteerd op 1.72, Enric Mas op 2.00.

Quotes top 3 favorieten winst

Geraint Homas: 5.00
Thibaut Pinot: 6.00
Egan Bernal: 11.00