Etappe: 1, Brussel – Brussel
Datum: Zaterdag 6 juli 2019
Geschikt voor: sprinters
Beste wedtip: Dylan Groenewegen wint
Quote: 2.50

De Berlijnse Muur stond nog fier overeind, de Sovjetunie was nog niet uiteengevallen en er waren nog grenscontroles toen er voor het laatst een Nederlander in de gele trui reed in de Tour de France. Krijgt Erik Breukink na 30 jaar een opvolger? Zo ja, dan is Dylan Groenewegen de aangewezen persoon om dat te doen. Etappe 1 van de Tour 2019 is hem op het lijf geschreven.

Groenewegen als gedoodverfde opvolger

De wederopstanding van het Nederlandse wielrennen heeft de afgelopen vijf jaar gestalte gekregen met de Giro-eindzege van Tom Dumoulin, het winnen van Parijs-Roubaix en De Ronde van Vlaanderen door Nikki Terpstra, de zege van Luik-Bastenaken-Luik door Wout Poels en de vele sprintoverwinningen van Dylan Groenewegen.

Eén element ontbreekt nog in de definitieve aanknoping bij de glorieuze jaren 70 en 80 en dat is een Nederlander in de gele trui. Erik Breukink was op 2 juli 1989 de laatste Nederlander die de ‘maillot jaune’ droeg.

Dit jaar doet zich gelijk bij de start van de Tour de France een gouden kans voor op Nederlands geel. De eerste etappe, van Brussel naar Brussel, is gemaakt voor de sprinters. Groenewegen zal zich in zijn element voelen aangezien de laatste 500 meter met ongeveer 4% oploopt. Op een enigszins vergelijkbaar parcours won hij vorig jaar de 8e etappe naar Amiens.

Top 3 versus een leger aan subtoppers

Bij afwezigheid van Fernando Gaviria vormen Dylan Groenewegen, Elia Viviani en Caleb Ewan de top 3 aan kanshebbers voor etappe 1. Groenewegen heeft een quotering van 2.50 voor winst van etappe 1. Viviania is gequoteerd op 4.00 voor de ritzege in Brussel en Ewan heeft een quotering van 4.25.

Peter Sagan, Sonny Colbrelli, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Matteo Trentin, Edvald Boasson Hagen, Giacomo Nizzolo, André Greipel en Christophe Laporte zijn het leger aan subtoppers met kans op de eerste dagzege van de Tour de France 2019.

Sagan heeft een quotering van 5.00. Colbrelli is gequoteerd op 17.00, Matthews op 20.00,  Kristoff op 25.00, Trentin en Nizzolo op 40.00, Boasson Hagen op 50.00, Greipel en Laporte op 80.00.

Interessante onderlinge duels

Toto biedt voor etappe 1 nog een andere manier van wedden aan, namelijk de head to head-weddenschappen. Zo kan er worden gewed op de tweestrijd tussen Dylan Groenewegen en Elia Viviani. De Nederlander heeft een quotering van 1.59 voor het eerder finishen dan de Italiaan, terwijl Viviani gequoteerd is op 2.13 voor een hogere positie dan Groenewegen.

Een ander sprintduel is dat tussen Peter Sagan en Caleb Ewan. De Slowaak heeft een quotering van 1.93 tegenover een quote van 1.72 voor de Australiër. Veteraan André Greipel, niet meer de topsprinter van weleer maar nog steeds goed voor een top 5- of top 10-klassering, is gequoteerd op 2.31 tegenover een 1.50 voor Tour-debutant en collega-sprinter Niccolò Bonifazio.

Tot slot zijn er nog head to heads tussen de klassementsrenners voor etappe 1. Egan Bernal is gequoteerd op 1.68 voor een betere klassering dan Geraint Thomas, die voor deze weddenschap een quotering van 1.98 heeft. Jakob Fugslang is gequoteerd op 1.78 tegenover een quote van 1.86 voor Adam Yates. Een laatste interessant duel is dat tussen Julian Alaphilippe en Wout van Aert, die hun sprinters Viviani en Groenewegen aan winst moeten helpen. De Fransman heeft een quotering van 1.95 tegenover 1.70 voor de Belg.

Quotes top 3 favorieten winst

Dylan Groenwegen: 2.50
Elia Viviani: 4.00
Caleb Ewan: 4.25