18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Strategie voor wedden op de underdog in voetbal

Tim Giesbers

Over het algemeen zijn voetbalwedstrijden vaak vrij voorspelbaar. Clubs als Barcelona, Manchester City, Bayern München en Juventus winnen vaak hun wedstrijden. Hierdoor zijn de quoteringen voor deze clubs ook vrij laag. Financieel aantrekkelijker is het om te wedden op underdogs in het voetbal. De kans op goede voorspellingen neemt dan wel af. Lees in dit artikel hoe je het best kunt wedden op de underdog in voetbal.

De reden waarom je zou willen wedden op underdogs is evident. Teams die minder worden ingeschat krijgen een hogere quotering en juiste voorspellingen op deze teams leveren dus ook meer geld op. Meer winst halen is natuurlijk de reden dat je gaat wedden op voetbalwedstrijden. Lees voor voorbeelden van hoge winsten dit artikel, waarin we vijf hoge uitbetalingen op een rij zetten.

Hoe bepaal je wie de favoriet is en wie de underdog?

Voor je in kunt gaan zetten op de underdog in het voetbal, moet je natuurlijk wel bepalen wie de underdog is bij een wedstrijd. Zoals hierboven al aangegeven, zijn de quotes een duidelijke aanwijzing hiervoor. Deze quoteringen worden bepaald door wedkantoren. Zij bepalen hoeveel je krijgt voor een bepaalde weddenschap aan de hand van de kans dat deze voorspelling ook daadwerkelijk uitkomt.

Je kunt in één oogopslag zien wie de underdog is volgens de bookmaker. Dat is namelijk het team met de hoogste quotering van de twee. Als PSV een quotering van 1.39 krijgt en Groningen 5.65, dan zijn de verhoudingen duidelijk: een zege van Groningen betaalt veel meer uit. De bookmaker beloont een inzet op deze underdog met een potentieel hoge uitbetaling. Een inzet op de favoriet PSV levert juist minder op.
Hoe dichter de quoteringen bij elkaar liggen, des te kleiner het onderlinge verschil in kansen. Als je een wedstrijd ziet waarbij de twee teams respectievelijk odds van 2.45 en 2.95 krijgen om te winnen, dan is het team met 2.45 weliswaar de favoriet, maar niet met een hele grote marge. Het is dus belangrijk om te bepalen of er sprake is van een lichte of een zware underdog.

Wat hierbij nog kan helpen is fractionele quoteringen omrekenen naar een kans in een percentage. Dit kun je doen met de formule (1/quote) x 100. Pakken we het voorbeeld van 1.39 voor een zege van PSV op Heerenveen, dan is de uitslag van de rekensom (1/1.39) X 100 = 71,94 procent. Vul je 2.45 in als quote, dan zakt het percentage naar 40 procent. De mate waarin een team favoriet of underdog is kan dus flink verschillen.

Wanneer moet je wedden op de underdog in het voetbal?

Wat zijn nu goede momenten om te wedden op de underdog in voetbal? Allereerst is de kans om te winnen natuurlijk minder groot wanneer je inzet op de underdog in plaats van op de favoriet. Er is een reden dat een van de teams een lagere quote heeft, want de bookmaker wil niet te veel uitbetalen aan mensen die een logische voorspelling doen, zoals inzetten op Liverpool tegen Crystal Palace. Hier zal het wedkantoor er dus voor kiezen om Liverpool een lage quote te geven, omdat veel mensen in zullen zetten op de thuisploeg.

Wel is de kans op hogere winsten natuurlijk een stuk groter wanneer je inzet op de underdog. Wanneer je 10 keer 10 euro inzet op voorspellingen met een quotering van 1.10 en er slagen er acht, dan heb je 100 euro ingezet en krijg je maar 88 euro terug. Dat is niet bepaald een grote winst. Zet je 10 keer 10 euro in op voorspellingen met quotes van 4.00 en er slagen er drie, dan heb je 100 euro ingezet maar krijg je wel al 120 euro terug. Je hoeft dus minder goede voorspellingen te doen om een mooie winst te maken.

Zoals bij alle weddenschappen, is de sleutel tot succes het afsluiten van value bets. Oftewel: het vinden van weddenschappen met een positieve winstverwachting omdat de bookmaker gezien de daadwerkelijke krachtsverhoudingen een ‘te hoge’ quotering heeft gegeven aan een bepaalde uitkomst. Van value bets profiteren is ook bij het wedden op underdogs het doel, en door de hogere odds nog extra lucratief vergeleken met het wedden op favorieten. 
Belangrijk is dat je hierbij de lange termijn voor ogen houdt. Hierboven is het voorbeeld gegeven van 10 duels, maar een nog duidelijker beeld krijg je over 100, 1000 of nog meer weddenschappen.

Moet je hetzelfde wedden op de underdog als op favorieten?

Nee, het is belangrijk dat je je wedgedrag aanpast op het feit dat je in gaat zetten op underdogs. Zo is het een verschil dat je misschien minder aan combinatieweddenschappen gaat doen. Bij ‘makkelijke’ voorspellingen zul je sneller geneigd zijn op meerdere wedstrijden in te zetten in één bet. Hierdoor kun je de quoteringen met elkaar vermenigvuldigen en meer winst pakken.

Dit is iets wat je bij hoge quoteringen minder snel zal doen. Aangezien het gaat om underdogs is de kans op een goede voorspelling al kleiner, maar zeker wanneer je afhankelijk bent van meerdere voorspellingen op diverse wedstrijden, is de kans groter dat het misgaat. Kies je drie weddenschappen waarvan er één misgaat, dan maken de twee goede gokken niets meer uit maar ben je alsnog je inzet kwijt. Dit risico wil je niet nemen.

Hoeveel zet je in op de underdog?

Een belangrijke tip is dat je uit moet kijken hoeveel geld je inzet op een wedstrijd waarin je op de underdog gaat wedden. Je hoeft minder in te zetten om veel te kunnen winnen, maar je wint minder vaak. Dat betekent dat de kans groter is om een bedrag te verliezen door een incorrecte voorspelling. Hier kun je op inspelen door kleinere bedragen in te zetten. Het wedden op een underdog wordt hiermee een minder groot risico en de kans op verlies minimaliseer je zo.

Is het altijd een risico in te zetten op de underdog?

Zoals in eigenlijk alle gevallen zijn de wedkantoren niet per se de beste in het bepalen wat een wedstrijd gaat worden. Zo kan het natuurlijk dat je goed research gedaan hebt en erachter komt dat een bookmaker een vreemde quotering geeft aan een bepaald team of een voorspelling. Wanneer jij erachter komt dat de kans hierop niet groot is, kun je er tegen inzetten en een mooie winst maken. Oftewel, de value bets waar het net al over ging.

Onthoud wel dat je bij wedden op underdogs meer bets verliest dan wint. In dat opzicht is er meer risico. Je moet tegen verloren weddenschappen kunnen. Maar waar het om gaat is winst onder de streep. Als je tegen wat grotere fluctuaties kunt, vallen de risico’s van wedden op de underdog weg tegen wat het je kan opleveren.

Voor het wedden op underdogs moet je heel goed op de hoogte zijn van de competitie, wedstrijd, teams en spelers. Een onderdeel van goed research doen kan zijn om onze voorbeschouwingen te lezen. Wij schrijven deze voor topwedstrijden in Nederland en het buitenland. Kijk op onze homepage voor de nieuwste voorbeschouwingen.