Wedstrijd: Sporting Lissabon – FC Porto, Primeira Liga wedden
Aanvang: zaterdag 12 januari 2019, 16.30 uur
Beste wedtip: meer dan 2.5 goals
Bookmaker: Toto
Quote: 2.00

Marcel Keizer is momenteel twee maanden in dienst bij Sporting CP. Na een overdonderende start is er lichtelijk de klad in gekomen bij de ploeg uit Lissabon. Winst, thuis tegen koploper FC Porto, is bittere noodzaak om nog uitzicht te blijven houden op de titel. Dit zijn de wedtips en quotes bij Sporting Lissabon – FC Porto.

Sterke frontlinie, maar achterin vaak open huis

Voor de laatste landstitel van Sporting Lissabon moeten we teruggaan naar het seizoen 2001/2002. De jaren erna finishten de Leeuwen vrijwel altijd in de top 3, maar vervulde de ploeg uit de Portugese hoofdstad vaak een bijrol in de titelstrijd.

Dit seizoen laat een soortgelijk beeld zien, ofschoon Marcel Keizer sinds zijn aanstelling in november 2018 even voor een opleving zorgde. Sporting CP won zijn eerste 3 competitieduels onder leiding van de Nederlander, maar verloor 2 van zijn laatste 3 Primeira Liga-wedstrijden.

Sporting is na 16 van de 34 duels de huidige nummer 4 van Portugal, met een achterstand van 8 punten op lijstaanvoerder FC Porto. Sinds het aantreden van Keizer scoort Sporting vlot (15 goals in 6 competitieduels), maar is de club defensief kwetsbaar (Sporting hield in geen van die 6 duels de nul). De optie ‘beide teams scoren’ (qequoteerd op 1.83) tijdens Sporting Lissabon – FC Porto is derhalve een wedoptie om rekening mee te houden.

Reputatie als goalgetter niet waargemaakt tegen FC Porto

Bas Dost is de gedeeld topscorer in de Primeira Liga. De Nederlander dankt dat aan een sterke periode tussen 4 november en 16 december. De Nederlander scoorde in dat tijdsbestek 8 keer in 5 competitieduels. Wedden op een goal van Bas Dost tijdens Sporting Lissabon – FC Porto heeft een quotering van 2.40.

Die quote lijkt aan de hoge kant, gezien zijn reputatie als goalgetter, maar FC Porto is één van de weinige clubs waartegen Dost nooit scoorde. In 4 officiële duels tegen Porto bleef de Nederlander droog staan.

FC Porto heeft dan weer een andere statistiek om zich zorgen over te maken. De ploeg uit de Portugese havenstad won dit decennium nog geen duel op het veld van Sporting. De laatste uitzege in competitieverband dateert van 2008/09. Wellicht wordt dit seizoen een einde gemaakt aan deze beroerde cijfers: FC Porto won al zijn laatste 9 Primeira Liga-wedstrijden. Wedden op winst van FC Porto tegen Sporting is gequoteerd op 2.27.

Topduel dat tegen de heersende Portugese wetten ingaat

Competitieduels tussen de traditionele top 3 (FC Porto, Benfica en Sporting) zijn de laatste jaren niet bepaald rijk aan goals. Wedstrijden tussen FC Porto en Sporting vormen de uitzondering op de regel. In 5 van de laatste 7 onderlinge competitiewedstrijden vielen er telkens meer dan 2.5 goals. Wedden op meer dan 2.5 goals tijdens Sporting Lissabon – FC Porto is gequoteerd op 2.00.

In 3 van de laatste 5 onderlinge Primeira Liga-wedstrijden scoorden beide teams in de 1e helft. Voorspellen dat zowel Sporting als FC Porto in de 1e helft scoort, is gequoteerd op 4.50. In het verlengde van deze statistiek is er de weddenschap ‘meer dan 1.5 goal in de 1e helft’. Deze weddenschap is gequoteerd op 2.90.

Bij FC Porto komen de goals de laatste tijd voornamelijk van het trio Marega-Tiquinho-Brahimi. Marega maakte 4 goals in zijn laatste 5 competitieduels. Voorspellen dat Marega scoort tegen Sporting is gequoteerd op 2.13. Tiquinho (echte naam: Francisco das Chagas Soares), vorig seizoen twee keer trefzeker tegen Sporting, scoorde 3 keer in zijn laatste 5 Primeira Liga-wedstrijden. Hij is gequoteerd op 2.51 voor een doelpunt tegen Sporting. Brahimi, 4 goals in zijn laatste 5 competitieduels en vorig seizoen goed voor 1 goal tegen Sporting, heeft een quotering van 3.55 voor een treffer tijdens Sporting Lissabon – FC Porto.

Teamnieuws

Bij Sporting ontbreekt linksback Marcos Acuna vanwege een schorsing. Hij ontving tegen Tondela zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is daardoor voor één wedstrijd geschorst. Middenvelder Rodrigo Battaglia scheurde half november 2018 zijn kruisband af en zal nog geruime tijd afwezig zijn.

Bij FC Porto is er eveneens een speler die met kruisbandletsel kampt. Aanvaller Vincent Aboubakar staat sinds begin oktober 2018 aan de kant. Een andere afwezige bij FC Porto is Otavio. De middenvelder is waarschijnlijk begin februari speelklaar.

Sporting Lissabon – FC Porto tip

Hoogst ongebruikelijk voor een Portugees topduel vallen er de laatste jaren vaak meer dan 2.5 goals bij Sporting Lissabon – FC Porto. Gezien de aanvallende speelstijl onder Marcel Keizer ligt een defensief duel tussen Sporting en Porto niet voor de hand. Sporting vecht voor zijn laatste titelkans, Porto kan toeslaan op de counter. Tip bij het wedden op Sporting Lissabon – FC Porto: meer dan 2.5 goals, bij Toto gequoteerd op 2.00.

Sporting Lissabon – FC Porto Primeira Liga wedden

Quotes bij Toto

Winst Sporting Lissabon: 3.00
Gelijkspel: 3.25
Winst FC Porto: 2.27