Steeds meer landen gaan weer beginnen met de nationale voetbalcompetities, na gedwongen pauzes in verband met het coronavirus. Zo is de Bundesliga van al van start gegaan. Een aantal andere competities zijn nog niet begonnen, maar hebben wel een startdatum. In dit artikel bekijken we hoe de zaken er precies voor staan. We geven een overzicht omtrent de herstart van Europese voetbalcompetities na de corona-onderbreking. We houden hierbij grofweg de volgorde aan van de vroegste herstartdatum eerst.

Daarnaast geven we de nodige wedtips en quoteringen in het kader van de strijd om het kampioenschap van iedere competitie.

Dit artikel is bijgewerkt op 29 mei 2020 om 09.12 uur.

Competitie 1: Bundesliga

In Duitsland rolt de bal sinds 16 mei. Het is daarmee de eerste Europese competitie die weer van start is gegaan. De draad werd opgepakt bij speelronde 26. Op dit moment moeten er nog acht speelrondes afgewerkt worden. Bayern München is op dit moment de koploper met 58 punten uit 26 wedstrijden.

Titelstrijd

Bayern München is de grootste favoriet voor de titel met een quotering van 1.20. Daarna volgt Borussia Dortmund met een quotering van 5.50 en als derde volgt RB Leipzig met een quotering van 21.00.

Competitie 2: Borsodi Liga (Hongarije)

De Hongaarse voetbalcompetitie wordt op 23 mei hervat. De wedstrijden zijn opgeschort sinds half maart. De competitie start met twee bekerduels en één competitiewedstrijd. Op 30 mei staat de eerste volledige speelronde op het programma. De Hongaarse voetbalbond wil de competitie vóór 1 juli afronden. Op dit moment staat Ferencvaros op de eerste plaats met 53 punten uit 23 wedstrijden. Het speelde tot dusver twee wedstrijden minder dan de meeste clubs in de competitie.

Titelstrijd

Ferencvaros staat bovenaan met 53 punten. Op de tweede plaats staat
MOL Fehérvár FC met 50 punten. Ferencvaros moet echter nog twee inhaalwedstrijden afwerken, dus bij goede resultaten kan de spanning in de titelstrijd ineens weg zijn.

Competitie 3: Superligaen (Denemarken)

In Denemarken gaat de Superligaen op 28 mei weer van start. De competitie was voor de coronacrisis eigenlijk al bijna voorbij. Er moeten in totaal nog twee wedstrijden gespeeld worden en dan zit het erop in Denemarken. De Deense competitie kent vele ‘toetjes’. Na afronding van de reguliere competitie worden de play-offs voor de titel, Europees voetbal en degradatie gespeeld. FC Midtjylland is de lijstaanvoerder met 62 punten uit 24 wedstrijden.

Titelstrijd

FC Midtjylland is de grootste favoriet voor de Deense titel met een quotering van 2.40. Daarna volgt FC Kopenhagen met een quotering van 11.00 en Randers FC met een quotering van 14.00.

Competitie 4: Primeira Liga (Portugal)

In Portugal gaat de voetbalcompetitie weer verder op 30 mei. Er staan op dit moment nog 10 speelrondes open. De tweede voetbalcompetitie van Portugal, Segunda Liga, is wél in zijn geheel stopgezet. Er zullen sowieso twee ploegen naar het hoogste niveau promoveren. Dat zijn Nacional en Farense. In de hoogste competitie staat FC Porto bovenaan met 60 punten uit 24 wedstrijden.

Titelstrijd

FC Porto is de grootste favoriet voor de titel in de Primeira Liga. Een quotering van 1.75 is aan die voorspelling verbonden. Daarna volgt Benfica met een quotering van 2.00.

Competitie 5: Bundesliga (Oostenrijk)

De voetbalcompetitie van Oostenrijk wordt nog niet in mei hervat. Er is daarnaast nog geen exacte hervattingsdatum bekend, maar dat er begin juni gevoetbald gaat worden in de Bundesliga staat wél vast. Er zijn tot nu toe 22 wedstrijden gespeeld in de competitie en LASK Linz is de koploper met 27 punten. De reguliere competitie in Oostenrijk was al uitgespeeld vóór het stilleggen. De laatste tien wedstrijden worden gespeeld in de kampioenspoule en de kwalificatiepoule. In de kwalificatiepoule spelen de clubs om degradatie én een ticket voor de voorrondes van de Europa League. RB Salzburg zit LASK Linz echter nog wel op de hielen. Die ploeg staat op de tweede plaats in de kampioenspoule en heeft slechts drie punten minder dan LASK.

Titelstrijd

RB Salzburg is, ietwat opvallend, de grootste favoriet voor de titel in de Bundesliga. Een quotering van 1.05 is verbonden aan de eindzege voor Salzburg. Daarna volgt koploper LASK Linz met een quotering van 5.50.

Competitie 6: Parva Liga (Bulgarije)

In Bulgarije gaat er vanaf 5 juni weer gevoetbald worden. Er worden zowel op het hoogste niveau als op het tweede niveau wedstrijden gespeeld. Ludogorets is de koploper met 55 punten uit 23 wedstrijden. Het heeft daarnaast één wedstrijd minder gespeeld. Officieel moeten er nog twee wedstrijden worden gespeeld in de Bulgaarse competitie. Voor Ludogorets en Arda zijn dat er drie.

Titelstrijd

De quoteringen voor de Bulgaarse titelstrijd zijn niet direct beschikbaar. We bieden je daarentegen wel ondersteuning voor het afsluiten van weddenschappen. Op dit moment is Ludogorets de grootste kanshebber op het kampioenschap. Die ploeg staat eerste met 55 punten én speelde één wedstrijd minder. Lokomotiv Plovdiv staat tweede met 46 punten uit 24 wedstrijden.

Competitie 7: Super League (Zwitserland)

In Zwitserland gaat de bal weer rollen vanaf 8 juni. De competitie gaat verder met speelronde 24. Het beloven nog spannende weken te gaan worden, want de nummers één en twee hebben een identiek puntenaantal. St. Gallen en Young Boys hebben allebei 45 punten. St. Gallen blijft Young Boys echter op basis van doelsaldo voor (+20 om +15). Op de derde plaats staat FC Basel met 40 punten.

Titelstrijd

Het wordt nog spannend in de Zwitserse competitie. Drie clubs zijn nog in de race om het kampioenschap en ze maken allemaal een goede kans. Het is daarom raadzaam om goed naar het speelschema van de clubs te kijken. Wie heeft er bijvoorbeeld een eenvoudiger schema? Dat kan helpen bij het wedden op deze titelstrijd.

Competitie 8: Allsvenskan (Zweden)

In Zweden hoopt men dat er in juni weer gevoetbald kan worden. De clubs beginnen dan aan het nieuwe seizoen. Er is ondertussen wel gewoon doorgetraind, omdat er minder strenge maatregelen golden. Zo werden er ook gewoon oefenwedstrijden gespeeld.

Titelstrijd

In Zweden is momenteel geen sprake van een titelstrijd, omdat er een nieuw seizoen voor de deur staat.

Competitie 9: La Liga

In Spanje ligt het voetbal ook al geruime tijd stil. De voetbalbond had besloten om alle wedstrijden tot nader orde op te schorten. Inmiddels is bekend geworden dat er mogelijk weer vanaf 12 juni gevoetbald kan worden in Spanje. Deze datum staat echter nog niet vast. Op dit moment staat FC Barcelona bovenaan met 58 punten uit 27 wedstrijden. Het wordt nog een spannende titelstrijd, want Real Madrid volgt Barça met 56 punten uit 27 wedstrijden op de voet.

Titelstrijd

Doordat de competitie nog niet hervat is, zijn er nog geen quoteringen bekend over de kampioenskandidaten. Het lijkt er echter wél op dat het tussen FC Barcelona en Real Madrid zal gaan. Hou deze twee teams, na de hervatting, goed in de gaten voor het doen van de beste voorspelling.

Competitie 10: Süper Lig (Turkije)

In Turkije staat er wel een hervattingsdatum vast. De competitie gaat weer beginnen op 12 juni. Er moeten nog acht speelrondes worden afgewerkt. Trabzonspor is de lijstaanvoerder met 53 punten uit 26 wedstrijden, maar staat in punten gelijk met Istanbul Basaksehir. Het doelsaldo van Trabzonspor (+31) is echter beter dan dat van Basaksehir (+25). Ook Galatasaray doet nog mee om de titel. Die ploeg staat derde met 50 punten uit 26 wedstrijden.

Titelstrijd

In Turkije strijden drie ploegen om het kampioenschap. Trabzonspor staat er het beste voor, maar dat wil niks zeggen. Basaksehir en Galatasaray volgen die ploeg op de voet. TIP: Wacht eerst een paar wedstrijden af voordat je een voorspelling doet. Die wedstrijden kunnen wellicht doorslaggevend zijn voor de positities op de ranglijst.

Competitie 11: Serie A

Een hervatting van de Italiaanse Serie A is nog altijd onzeker. De trainingen zijn inmiddels wel weer hervat, maar een exacte hervattingsdatum is misschien nog ver weg. De Italiaanse voetbalbond zou de competitie het liefste op 15 juni hervatten. Op 28 mei zal bekend worden of de competitie nog hervat kan worden. Juventus en Lazio Roma zijn op dit moment de grootste kanshebbers op de titel. Juventus is koploper met 63 punten uit 26 wedstrijden en Lazio staat tweede met 62 punten uit 26 wedstrijden.

UPDATE: Op donderdag 28 mei werd bekendgemaakt dat de Serie A op 20 juni wordt hervat. Uiteraard gebeurt dit zonder de aanwezigheid van supporters. In de week voorafgaand aan de herstart worden eerst nog de returns in de halve finales van de Coppa Italia afgewerkt.

Titelstrijd

Áls de competitie weer hervat wordt, zal de titel naar Juventus óf Lazio Roma gaan. Het verschil op de ranglijst: één puntje. Er volgen echter geen onderlinge confrontaties meer, dus een blik op het speelschema van beide teams kan helpen bij het afsluiten van een weddenschap.

Competitie 12: Eliteserien (Noorwegen)

In Noorwegen staat de hervatting van de competitie gepland voor 15 juni. Althans, dat heeft de Noorse voetbalbond aan het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid gevraagd. Op dit moment moet de regering nog wel goedkeuring geven, dus ook hier is de hervattingsdatum nog niet definitief. De hervatting betekent eigenlijk het begin van een nieuwe competitie. Het seizoen 2019-2020 is namelijk al afgerond.

Titelstrijd

In Noorwegen is geen sprake van een titelstrijd, omdat er een nieuw seizoen voor de deur staat.

Competitie 13: Premier League

Ook de Premier League gaat mogelijk weer beginnen. De hervattingsdatum staat nu op 19 juni, maar het is nog niet in kannen en kruiken. Op 19 mei zijn de trainingen, in kleine groepen weliswaar, weer begonnen. Wanneer er een definitief besluit genomen gaat worden, is niet bekend. De regering heeft wél kenbaar gemaakt dat er in principe na 1 juni weer gevoetbald mag worden, maar niks is nog definitief.

UPDATE: De Premier League wordt op 17 juni hervat. De eerste wedstrijden zijn Aston Villa – Sheffield United en Manchester City – Arsenal. Dit zijn inhaalwedstrijden. Daarna gaat de competitie weer verder met speelronde 30.

Titelstrijd

In Engeland is de titelstrijd eigenlijk al beslist. Liverpool torent momenteel boven alles en iedereen uit. Het staat op de eerste plaats met 82 punten uit 29 wedstrijden. Alleen Manchester City zou nog een gooi kunnen doen naar de titel, maar dat lijkt inmiddels een utopie. De ploeg van Pep Guardiola heeft maar liefst 24 punten minder dan The Reds.