Diverse Ierse en Britse hebben tijdens de Olympische Spelen op bokswedstrijden gewed, terwijl ze zelf ook aan het toernooi deelnamen. Eén van hen presteerde het zelfs om geld op een overwinning van zijn directe tegenstander in te zetten, al won hij de wedstrijd wel. Ondanks hun opmerkelijke overtredingen zijn de drie er vanaf gekomen met een reprimande van het Internationaal Olympisch Comité.

Het IOC heeft de gang van zaken en de namen van de boksers in kwestie bekendgemaakt, zo meldt Sky News. Het gaat om de Ier Michael Conlan en de Britten Anthony Fowler, die allemaal geld inzetten op Olympische bokswedstrijden in hun eigen gewichtsklasse.

Donnely vocht in Rio in de weltergewichtklasse. In de achtste finale van dat toernooi vocht hij tegen Tuvshinbat Byamba. Donnely had meerdere weddenschappen in een accumulator geplaatst, waaronder een overwinning van Byamba op hemzelf. De Ier won zijn wedstrijd wel, wat op zich een sterk argument tegen matchfixing is. Donnely beweerde dan ook dat hij deze weddenschap afsloot als eventuele troost: zou hij van Byamba verliezen, dan hield hij er tenminste nog wat geld aan over.

Verdiende er niets aan

De Brit Conlan ging ook over de schreef, al wedde hij dan tenminste niet op de uitkomst van een boksmatch in zijn eigen klasse, het bantamgewicht. Wel zette hij tenminste twee keer in op een wedstrijd in die categorie. De weddenschappen die hij afsloot kwamen niet uit en Conlan verdiende er dus geen cent aan, maar door ze af te sluiten creëerde hij wel de mogelijkheid dat hij flink zou verliezen aan de resultaten van zijn concurrenten.

De Brit had wel een verklaring getekend waarin afspraken staan over wedden op sport door Olympiërs, maar hij had het document niet gelezen en was dus niet op de hoogte van de voorschriften. Zijn verklaring voor het afsluiten van de weddenschappen: verveling, want in het Olympisch dorp was verder weinig te beleven. Conlan toonde zich wel bereid andere atleten voor te lichten, zodat ze niet de fouten zullen maken die hij wel beging.

Slechte voorlichting

Zijn landgenoot Fowler kwam uit in het middelgewicht en van hem werd eveneens duidelijk dat hij geld had ingezet op de uitkomsten van Olympische bokswedstrijden in die gewichtsklasse. Fowler kwam niet ver in Rio, maar dat stond een zware reprimande van het IOC niet in de weg. Donnely en Conlan kregen die ook op hun bordje, en de Britse en Ierse nationale sportkoepels zijn ook gestraft voor het niet goed voorlichten van de atleten over de regels die voor hen gelden. Ook het toezicht op de naleving van die regels schoot volgens het IOC tekort.

Omdat van het streven de uitkomsten van wedstrijden te beïnvloeden door er op te wedden niets is gebleken, houdt het IOC het bij de reprimande. Wel moeten de drie aanwezig zijn bij en bijdragen aan diverse programma’s over sport en integriteit.