Wedstrijd: Olympique Marseille – Atlético Madrid, Europa League
Aanvang: woensdag 16 mei 2018, 20.45 uur
Beste wedtip: Atlético Madrid wint & houdt de nul
Bookmaker: Toto
Quote: 2.46

Atlético Madrid kan de Spaanse overheersing in de Europa League nog maar eens onderstrepen. Frankrijk, Olympique Marseille incluis, heeft een bijzonder beroerde reputatie als het gaat om het winnen van Europacup-finales.

Europa League is het domein van Spanje

De Europa League werd vanaf het seizoen 2009/2010 de opvolger van de UEFA Cup. Een Spaanse eindzege in de EL is eerder regel dan uitzondering: vijf van de acht gespeelde Europa League-toernooien kwamen in handen van een La Liga-ploeg, meer bepaald Sevilla en Atlético Madrid.

De Rojiblancos kunnen met een derde EL-triomf naast Sevilla komen. Huidig Atlético-coach Diego Simeone stond in 2012 aan het roer toen de Madrilenen voor de tweede keer de Europa League in de wacht sleepten. Twee jaar later greep Atlético in extremis naast de winst van de Champions League. Real Madrid zette in 2016 weer zijn stadgenoot de voet dwars in de CL-finale.

De minst gepasseerde defensie

Er staat nog één competitieduel op het programma voor Atlético Madrid, maar het staat nu al vast dat de Rojiblancos het seizoen zullen afsluiten als de ploeg met de minste tegengoals. Een verrassing is dat niet aangezien in vijf van de laatste zes seizoenen Atlético over de minst gepasseerde defensie van Spanje beschikte.

Ook in de Europa League staat de verdediging als een huis. In vier van de acht duels hielden de Madrilenen de nul. Keeper Jan Oblak hoefde slechts vier doelpunten toe te staan. Atlético zegevierde zes maal en verloor slechts één keer.

Geen gelukkig huwelijk

Voor Olympique Marseille wordt het de vijfde Europese finale. Slechts in één van de vier gespeelde EC-finales was de cup voor L’OM. Franse clubs en Europacup-finales vormen sowieso geen gelukkige combinatie.

Van de dertien keer dat een Ligue 1-club de eindstrijd van een EC speelde, was er alleen succes voor Olympique Marseille (Champions League 1993) en Paris Saint-Germain (Europacup II 1996).

Buiten het Vélodrome geen schim van zichzelf

Voor Olympique Marseille begon het Europa League-seizoen dit jaar vroeg. Eind juli klopten de Fransen KV Oostende met 4-2 in de derde voorronde. De return in België eindigde doelpuntloos. De play-off tegen het Sloveense Domzale kende een soortgelijk verloop: 3-0 thuiswinst, 1-1 in Slovenië.

Dat patroon, thuisduels winnen en op vreemde bodem zegeloos blijven, deed zich dit seizoen vaak voor. Zijn enige uitduel won Marseille dit seizoen op het veld van Athletic Bilbao. In vijf van de negen uitwedstrijden lukte het L’OM niet een goal te maken.

Blessures en schorsingen

Rolando, die Marseille naar de Europa League-finale schoot, mist hoogstwaarschijnlijk de eindstrijd vanwege een blessure. Aanvaller Kostas Mitroglou is een klein twijfelgeval, maar hij lijkt fit genoeg om in ieder geval in de selectie te worden opgenomen.

Ofschoon José Gimenez en Vitolo deel uitmaken van de Atlético-selectie is het niet waarschijnlijk dat ze speelminuten zullen krijgen omdat ze niet geheel blessurevrij zijn. Verdediger Sime Vrsaljko keert terug van een schorsing. Trainer Diego Simeone moet opnieuw op de tribune plaatsnemen omdat de UEFA hem een schorsing van vier duels oplegde.

Olympique Marseille – Atlético Madrid tip

Olympique presteert in Europese duels vooral goed op eigen terrein. Buiten het Stade Vélodrome wint en scoort de ploeg zelden. Atlético won daarentegen bijna al zijn EL-duels en incasseert amper tegengoals. Tip: Atlético Madrid wint & houdt de nul, bij Toto gequoteerd op 2.46.

Olympique Marseille – Atlético Madrid Europa League wedden

Quotes bij Toto

Winst Olympique Marseille: 5.40
Gelijkspel: 3.50
Winst Atlético Madrid: 1.64