18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Het taartmodel in voetbalwedden

Tim Giesbers

Natuurlijk is het een van de belangrijkste zaken om tijdens het wedden de juiste voorspellingen te kiezen zodat je de grootst mogelijke kans op winst maakt. Maar je zal al snel merken dat het ook van belang is om strategisch met je geld om te gaan. Welk deel van je budget zet je in? Hier kun je je gevoel volgen of een strategie volgen. Hier lichten we het zogeheten taartmodel uit.

Eerst even een klein voorbeeld waarom het slim is een strategie te hebben van hoe je je geld inzet op wedstrijden. Stel je hebt 50 euro op je account staan en weet dit te verdubbelen naar 100 euro. Dan is het aanlokkelijk om deze 100 euro snel weer in te zetten. Het risico: je raakt alles in een paar voorspellingen kwijt. Had je nu maar een goede strategie gehad.

Wat houdt het taartmodel in?

Bij het taartmodel pakken we eerst een taart als metafoor voor het geld dat je op je account hebt staan, in dit geval dus die 100 euro. Zoals je ook op een verjaardagsfeest zou doen, moet je deze taart in stukjes verdelen. Bij een taart kies je voor twaalf puntjes, maar de taart van je account verdelen we in twintig stukken, telkens dus 5 procent van je totale bedrag.

In het voorbeeld van de 100 euro gaat het dus telkens om een bedrag van 5 euro, dat is de waarde per taartpunt. Dit betekent niet dat je deze 5 euro telkens als inzet neemt voor je weddenschappen. Aan de hand van de aannemelijkheid van je winst zet je een deel van de taartpunt in. Wel hou je het altijd bij maximaal één (deel van de) taartpunt. Zodoende kun je nooit meer dan 5 procent van je volledige budget verliezen in een verkeerd voorspelde wedstrijd.

Hoe bepaal je de grootte van de taartpunt?

Dan is het natuurlijk nog wel de vraag of je een gehele taartpunt inzet of gaat voor een kleiner deel van die punt. Dit heeft te maken met kansberekening. Hoe zeker ben jij van de voorspelling die je wil gaan doen? Weet je zeker dat er niks meer mis kan gaan of heb je door dat je voor een grote verrassing gaat en dat de kans op mislukken eigenlijk vrij groot is?

Met die laatste vraag heeft het bepalen van je taartpunt alles te maken. Je moet je eigen voorspelling gaan uitdrukken in een procentuele kans. Ben je 100 procent zeker van je zaak, dan zet je 100 procent van je taartpunt in (dus 5 euro). Ben je 80 procent zeker, dan zet je 80 procent van de punt (dus 4 euro) in. Twijfel je heel erg en ben je maar voor 25 procent zeker, dan zet je 25 procent in (dus 1,25 euro).

Waarom zou ik het taartmodel gebruiken bij het wedden?

Het belangrijkste voordeel van het taartmodel is dat het te gebruiken is bij alle budgetten. Heb je 10 euro op je account staan dan kun je dit gebruiken, maar ook met 200 euro op je account is het nog steeds een uitstekend systeem om een strategie te hanteren bij het inzetten van bedragen. Het doel blijft namelijk telkens: ervoor zorgen dat je een gestructureerde manier van inzetten hebt en dat je account niet leeggetrokken wordt door mislukte weddenschappen.

Procentueel blijven de taartpunten namelijk hetzelfde, alleen de waarde per punt verandert. Je kunt nu veel weddenschappen afsluiten zonder het risico te lopen zonder geld achter te blijven. Verlies je geld en raak je geld kwijt op je account, dan worden je taartpunten ook kleiner en raak je dus minder geld kwijt bij een verkeerde voorspelling. Groeit je totale geld, dan kun je blijven bouwen op dezelfde strategie.

Er is onder wedders vaak een manier van communiceren wanneer zij gebruik maken van het taartmodel. Zij zullen dan zeggen ‘ik zet 4/10 in’ of ‘ik ga voor 6/10’. Je had het al kunnen afleiden: dit gaat om hun inzet. Zij gaan dus voor respectievelijk 40 en 60 procent van hun complete taartstuk. Zo zeker zijn ze van hun weddenschap en zodoende kiezen ze dus voor dit percentage.

Het voordeel dat hieruit al duidelijk wordt, is dat je in relatieve termen kijkt naar hoeveel je in gaat zetten, in plaats van in absolute aantallen. Je kunt zo zakelijker redeneren, en eventueel ook overleggen met collega-wedders die op een ander inzetniveau zitten.

Zijn er ook nadelen aan het taartmodel?

Er zijn weinig dingen in het leven die alleen maar voordelen opleveren en helaas is dat ook bij het taartmodel niet anders. Het grote nadeel is het verlies van een grote spanning. Doordat het niet meer mogelijk is een groot deel van je account in één keer kwijt te raken, zal je misschien minder adrenaline in je lichaam voelen dan je normaal doet bij het wedden op wedstrijden.
Dit is echter een voordeel verpakt als een nadeel. Ben je serieus over wedden, dan is adrenaline namelijk geen goede drijfveer. Goed onderbouwde keuzes en weddenschappen hebben op de langere termijn een veel grotere kans op succes dan ‘inzetten voor de kick’ of ‘op gevoel’.

Verder is natuurlijk fijn dat het mogelijke verlies op een voorspelling afneemt door het gebruik van taartpunten om je ingezette bedrag te bepalen, maar dit heeft ook een keerzijde. De mogelijke verliezen zijn dan wel kleiner, maar dat geldt ook voor de mogelijke winsten. De kans dat je écht een grote klapper maakt is een stuk kleiner. Of je moet bijvoorbeeld een combinatieweddenschap hebben met een veel hogere quotering. Lees in dit artikel meer over combinatieweddenschappen.