Wedstrijd: FC Groningen – Vitesse, Eredivisie play- offs Europa League
Aanvang: zaterdag 18 mei 2019, 20.45 uur
Beste wedtip: meer dan 3.5 goals
Bookmaker: Toto
Quote: 2.90

FC Groningen bereikte op de valreep de play-offs om Europa League-voetbal. In de halve finale wacht Vitesse, dat een sterke seizoensafsluiter kende.

Met dank aan ADO

Het had er alle schijn van dat FC Groningen op de laatste speeldag naast een play-off-ticket voor Europees voetbal zou grijpen. De Noorderlingen kwamen in Emmen op achterstand en concurrent Willem II nam tot twee keer toe een voorsprong in Den Haag.

Uiteindelijk vervulde ADO zijn sportieve plicht door de Tilburgers in het slotkwartier weg te vegen. Het verlies in Emmen mag dan geen goede generale zijn, de cijfers in thuiswedstrijden bieden wel houvast.

Op de thuisnederlaag tegen Ajax na won FC Groningen al zijn laatste 9 thuiswedstrijden. Een zege van FC Groningen op Vitesse heeft een quotering van 2.60. In 6 van die duels hield ‘Grunn’ de nul. Wedden op Groningen krijgt geen tegendoelpunt is gequoteerd op 3.55. De weddenschap Groningen wint zonder tegendoelpunt heeft een quotering van 5.25.

Doelpuntenkermis

Competitieduels van Vitesse in 2019 waren zelden saai. In 12 van de 17 Eredivisie-wedstrijden vielen er steeds minimaal 3.5 goals. Minimaal meer dan 4.5 goals werden in 6 van de laatste 9 wedstrijden gescoord.

Doelpuntrijke duels waren er de afgelopen jaren in overvloed in de play-offs om EL-voetbal. Tussen 2013 en 2017 werd er gemiddeld 3 keer gescoord per duel. Vorig jaar was helemaal een doelpuntenkermis met 28 goals in 6 wedstrijden.

Wedden op meer dan 3.5 goals bij FC Groningen – Vitesse is gequoteerd op 2.90. Aangezien in 9 van Vitesses laatste 10 duels beide teams scoorden, is de weddenschap beide teams scoren, gequoteerd op 1.62, een logische om aan te gaan.

Hoge klassering is geen garantie

De play-offs zijn een fenomeen op zich. Zelden gaat de hoogst geklasseerde ploeg met het EL-ticket aan de haal. Tussen 2009 en 2018 ging het Europa League-startbewijs twee keer naar de ploeg met de beste klassering in de reguliere competitie: FC Utrecht in 2013 en in 2017.

Vanwege deze statistiek is het interessant om naar de ‘to qualify-weddenschap’ te kijken. Vitesse heeft een quotering van 1.60 om naar de finale te gaan, terwijl FC Groningen op 2.10 is gequoteerd voor het uitschakelen van Vitesse.

Zowel Vitesse als FC Groningen speelden geen van hun laatste vier Eredivisie-wedstrijden gelijk. Ook in de laatste onderlinge duels tussen Groningen en Vitesse doet er zich zelden een remise voor: 7 van de 8 meest recente ontmoetingen kenden een winnaar. Vanwege de sterke thuisreputatie is de wedoptie FC Groningen Draw No Bet, gequoteerd op 1.90, er één om op te letten.

FC Groningen – Vitesse tip

Groningen won 8 van zijn laatste 9 thuiswedstrijden. Vitesse verloor slechts 1 van zijn laatste 8 competitieduels. In 12 van Vitesses laatste 17 wedstrijden werden er meer dan 3.5 goals gescoord. Historisch gezien zijn play-off-duels om EL-voetbal rijk aan goals. Tip bij het wedden op FC Groningen – Vitesse: meer dan 3.5 goals, bij Toto gequoteerd op 2.90.

FC Groningen – Vitesse wedden

Quotes bij Toto

Winst FC Groningen: 2.60
Gelijkspel: 3.35
Winst Vitesse: 2.51