De Eredivisie play-offs staan voor de deur. Na het einde van de reguliere competities weten veel teams al waar ze aan toe zijn. In de Eredivisie gaat het om twaalf teams, maar dan blijven er zes over. Vier hiervan strijden om één ticket voor de Europa League, waar de andere twee gaan proberen degradatie te ontlopen in de nacompetitie. Lees hier een voorbeschouwing op de beide play-offs.

Wie doen mee aan de play-offs voor Europees voetbal?

Als eerste kijken we naar de play-offs voor Europees voetbal. Vitesse, FC Utrecht, Heracles Almelo en FC Groningen vechten uit wie volgend seizoen in de tweede voorronde van de Europa League in mag stromen. FC Groningen heeft dit ticket te danken aan Ajax, dat de TOTO KNVB Beker won maar ook kampioen werd. Het Europese ticket voor bekerwinst schoof zo door naar Feyenoord, waardoor ook een extra team mee mag doen aan de play-offs.

In de eerste ronde staan FC Groningen en Vitesse tegenover elkaar en het andere affiche is Heracles Almelo – FC Utrecht. Deze clubs doen vaker mee aan de play-offs. Sterker nog: van de laatste zeven seizoenen kwam de winnaar van de play-offs telkens uit dit rijtje. FC Groningen en Heracles Almelo wonnen de play-offs eenmaal in deze periode, FC Utrecht twee keer en Vitesse zelfs driemaal.

Hoe zit het met de deelnemers?

Vitesse eindigde als vijfde met een doelsaldo van +19. Vooral het grote aantal gelijke spelen (11) breekt de Arnhemmers op in de strijd om plek vier, waar AZ met vijf punten voorsprong eindigde. Het team eindigde de competitie vrij goed. Er werd in speelronde 32 weliswaar van kampioen Ajax verloren met 4-2, maar daaromheen won Vitesse driemaal, tegen PEC Zwolle (4-1), De Graafschap (6-1) en VVV-Venlo (1-3).

FC Utrecht moest Vitesse slechts voor laten gaan op doelsaldo, waar Utrecht namelijk +9 heeft. Dick Advocaat kwam begin dit seizoen binnen in de Domstad en haalde zijn doelstelling om de play-offs te halen. Voor Utrecht zal het moeten gebeuren in de thuiswedstrijden. Uit verloor het namelijk de laatste drie wedstrijden, bij ADO Den Haag (5-0), FC Emmen (2-0) en Ajax (4-1).

Heracles Almelo is de verrassing van dit Eredivisieseizoen. Onder de Duitse trainer Frank Wormuth spelen de Almeloërs spectaculair voetbal, wat zowel veel doelpunten (61) als tegengoals (68) oplevert. In de laatste wedstrijden was dit te merken. Zo werd thuis met 4-5 van Excelsior verloren, waar ook AZ (2-1) en PSV (3-1) te sterk waren. Zodoende gaat Heracles met een dipje de play-offs in.

FC Groningen speelde niet goed in de eerste seizoenshelft, maar de clubleiding hield vertrouwen in coach Danny Buijs. Hij kreeg nieuwe spelers als Thomas Bruns, Kaj Sierhuis en Paul Gladon tot zijn rekening en haalde uiteindelijk de play-offs. Dit ondanks nederlagen in de laatste twee uitwedstrijden, tegen PEC Zwolle (3-2) en FC Emmen (1-0).

Wie gaat de play-offs winnen?

Het is altijd lastig te voorspellen wie uiteindelijk met het ticket voor de Europa League aan de haal gaat. Je hoeft maar vier duels te excelleren en je hebt de plaatsing te pakken. Toch zou je Vitesse kunnen zien als favoriet. FC Utrecht en FC Groningen hebben een slechte vorm in uitduels en Heracles Almelo verloor driemaal op rij. De Arnhemmers zullen in elk geval het team zijn met het meeste vertrouwen aan het begin van de play-offs.

Wie doen mee aan de play-offs voor promotie/degradatie?

Ook onderin de Eredivisie en bovenin de Eerste divisie is het razend spannend. NAC Breda is al direct gedegradeerd en FC Twente komt daar sowieso voor in de plaats, maar dan zijn er nog twee tickets te verdelen. Excelsior en De Graafschap vechten voor hun Eredivisiebestaan, terwijl er met SC Cambuur, FC Oss, Sparta, Go Ahead Eagles, FC Den Bosch en RKC Waalwijk zes kapers op de kust liggen.

Kijken we naar de laatste seizoenen, dan zien we dat er bijna elk jaar wel sowieso één ploeg promoveert. In het seizoen 2010/11 wisten VVV-Venlo en Excelsior zich te handhaven, maar in alle andere seizoenen sinds 2006/07 degradeerde er minimaal één team. Daartegenover staat dus ook minimaal één promovendus. In de laatste zeven seizoenen promoveerde tien keer een club en het ging om acht verschillende clubs.

In de play-offs spelen SC Cambuur en Excelsior tegen elkaar en de winnaar van dit duel vecht om één Eredivisieticket met de winnaar van Sparta – FC Oss. Datzelfde geldt voor de winnaars van de ontmoetingen Go Ahead Eagles – FC Den Bosch en RKC Waalwijk – Excelsior. Uiteindelijk spelen twee van deze acht teams volgend seizoen in de Eredivisie.

Hoe zit het met de deelnemers?

Excelsior eindigde op plek zestien in de Eredivisie en moet zo de play-offs in. De laatste keer dat Excelsior aan deze competitie meedeed was in het seizoen 2010/11, toen de club zich wist te handhaven. De Rotterdammers gaan met veel vertrouwen de nacompetitie in, ondanks de zestiende plaats. Coach Ricardo Moniz leidde zijn team namelijk naar zeges op Heracles Almelo (4-5) en AZ (4-2), de nummers zeven en vier.

De Graafschap zag de supporters een paar weken terug juichen toen op de eigen Vijverberg met 1-0 gewonnen werd van FC Emmen, maar daaromheen was er weinig om blij mee te zijn. Van PSV (2-1), VVV-Venlo (4-1), Vitesse (6-1) en Ajax (1-4) werd namelijk verloren. De laatste keer dat de Doetinchemmers probeerden te overleven in de play-offs was drie jaar geleden, toen Go Ahead Eagles te sterk bleek.

Sparta ging als een van de favorieten dit Eerste divisieseizoen in, maar moest uiteindelijk de meerdere erkennen in kampioen FC Twente. Sparta was dit seizoen het team met de meeste doelpunten voor, namelijk 78. De laatste drie duels werden niet gewonnen, telkens tegen belofteteams: Jong PSV (2-0), Jong Ajax (2-2) en Jong AZ (3-2).

FC Den Bosch heeft een chaotisch seizoen achter de rug. Kakhi Jordania zou eigenaar worden maar de KNVB stak hier een stokje voor. Onder coach Wil Boessen waren de Brabanders een van de verrassingen, maar hij moest na een dip het veld ruimen, waarna Willem van Hanegem nog afzegde. De laatste twee duels werden gewonnen, tegen Roda JC (0-2) en Go Ahead Eagles (2-0).

Go Ahead Eagles promoveerde in 2013 en 2016 via de nacompetitie en zal dit kunstje na drie jaar weer willen herhalen. John Stegeman stapte vorig jaar op bij Heracles Almelo en verkaste naar jeugdliefde Go Ahead. De Overijsselse ploeg gaat wel met een dip de nacompetitie in, na drie nederlagen op rij: tegen mede-play-offteams FC Oss (1-0), RKC Waalwijk (1-4) en FC Den Bosch (2-0).

FC Oss zal nog lang napraten over dit seizoen en niet over het spectaculaire voetbal. Voornamelijk achterin waren de Brabanders sterk, met slechts 40 tegentreffers. Coach Klaas Wels liet zich inspireren door het defensieve Sheffield United en haalde verrassend de play-offs. De laatste nederlaag stamt van zeven speelrondes geleden, wat de fans van Oss(dat ook drie keer op rij de nul hield) veel vertrouwen zal geven.

RKC Waalwijk wachtte afgelopen zomer lang met het aanstellen van een nieuwe trainer en uiteindelijk bleek Fred Grim een schot in de roos met het behalen van de play-offs. Hierin heeft het al een ronde gespeeld, tegen N.E.C. De Nijmegenaren wonnen thuis nog met 2-0, maar werden in Waalwijk getrakteerd op een 3-0-nederlaag.

SC Cambuur ziet volgend jaar Henk de Jong terugkeren als trainer. Hij is momenteel coach van De Graafschap en speelt nu in de play-offs tegen Cambuur. René Hake wil afscheid nemen met een promotie. De eerste horde daarvoor is al genomen. In eigen huis werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen Almere City en op bezoek in Flevoland won Cambuur met 1-2.

Wie gaan de play-offs winnen?

Er zijn dus twee tickets te verdelen. SC Cambuur, De Graafschap, FC Oss en Sparta vechten om één ticket. Gezien de bloedvorm van FCOss mag die club niet uitgevlakt worden, mede doordat een paar weken terug met 1-4 gewonnen werd bij Sparta. De Graafschap is het eigenlijk aan de stand verplicht op het hoogste niveau te blijven, maar de Doetinchemmers zijn niet in vorm. FCOss krijgt het voordeel van de twijfel.

Voor het tweede Eredivisieticket gaat het ook tussen vier teams. Go Ahead Eagles, FC Den Bosch, RKC Waalwijk en Excelsior zijn deze vier clubs. Go Ahead is flink uit vorm de laatste tijd waar Den Bosch en RKC het niet verkeerd doen. Zeker gezien de laatste twee knappe overwinningen van Excelsior zijn de Rotterdammers de favorieten van deze vier clubs.