18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bookmakers: kansen voor Ajax Champions League 2019/20

Tim Giesbers

Ook dit seizoen mogen we ons als Nederlandse voetbalfans weer opmaken voor een seizoen met een Nederlandse club in de Champions League. Het was even billenknijpen zonder ticket voor de groepsfase, maar Ajax overleefde de voorrondes en mag meedoen. Wat verwachten de bookmakers van Ajax in de Champions League 2019/20 en welke weddenschappen kun je in de gaten houden?

Vorig seizoen was Ajax natuurlijk dé grote verrassing. Eerst schakelden de Amsterdammers achtereenvolgens Sturm Graz, Standard Luik en Dynamo Kiev uit, waarna Ajax tweede werd in een poule met Bayern München, Benfica en AEK Athene. Hierna verraste Erik ten Hag met zijn team vriend en vijand door Real Madrid en Juventus uit te schakelen. Op een paar seconden na leek Ajax zich ook voor de finale te gaan plaatsen, maar Tottenham Hotspur gooide toch nog roet in het eten.

Wat is er veranderd bij de selectie van Ajax?

De goede prestaties eisen hun tol. Van de vaste basis van vorig seizoen zwaaide Ajax deze zomer Matthijs de Ligt, Lasse Schöne en Frenkie de Jong uit. Samen met de andere vetrekkers Kostas Lamprou, Lisandro Magallán, Maximilian Wöber, Rasmus Kristensen, Daley Sinkgraven, Dani de Wit, Kasper Dolberg en Mateo Cassierra leverden zij Ajax ruim 205 miljoen euro op.

Dit geldt gebruikte technisch directeur Marc Overmars om nieuwe spelers te halen. Vooral Lisandro Martínez, Édson Álvarez, Razvan Marin en Quincy Promes springen in het oog, terwijl ook Kjell Scherpen en Kik Pierie door de Amsterdamse club zijn aangetrokken. Deze aankopen, samen met het opnieuw huren van Bruno Varela, kostte Ajax deze zomer bijna 60 miljoen euro, waardoor Ajax een mooie winst van 155 miljoen kan overleggen.

Johan Cruijff zei vroeger al eens dat hij nog nooit een zak geld een doelpunt had zien maken. Uiteindelijk moet Ajax ook representatief voor de dag kunnen komen met al deze wisselingen in het eerste elftal. Promes maakt nog geen grote indruk en ook Marin lijkt wat opstartproblemen te hebben. Van Martínez en Álvarez is nog niet helemaal helder wat hun beste positie is. Nog genoeg werk aan de winkel voor Erik ten Hag.

Hoe groot is de kans dat Ajax door gaat?

Toto weet nog niet zo zeker of het Ajax gaat lukken om door te bekeren naar de knock-outfase van de Champions League. Chelsea wordt aangeduid als grote favoriet om door te gaan naar de volgende ronde, met een quotering van 1.25. Hierna volgen zowel Ajax als Valencia met quoteringen van 1.90. De grote underdog is Lille. De Fransen moeten het doen met een quote van 3.75.

Het wordt nog interessanter wanneer we kijken naar de voorspelling wie niet alleen doorgaat naar de volgende ronde, maar wie de poule gaat winnen. Dat kan ook nog eens veel uitmaken voor de loting van de ronde daarna. Als groepswinnaar ontloop je namelijk de andere nummers één van een poule. Nog steeds is Chelsea hierbij favoriet met een quote van 1.85. Nu neemt Ajax hier wel een voorsprong op Valencia (3.80 om 4.30). Voor Lille lijkt de kans op groepswinst erg klein, gezien de gekregen quotering van 11.00.

Vorig seizoen ging Ajax dus wel door, maar dat deed het niet als groepswinnaar. Een knotsgekke laatste groepswedstrijd tegen Bayern München met een 3-3 eindstand, zorgde er mede voor dat de Amsterdammers met twaalf punten als tweede eindigden, op twee punten achter Bayern.

Het speelschema kan net zo belangrijk worden voor Ajax. Zo is de eerste wedstrijd thuis tegen Lille. Die laatste club wordt gezien als absolute underdog en zodoende lijkt het een must voor Ajax om direct te beginnen met drie punten. Doen Ten Hag en zijn mannen dat niet, dan wordt het daarna in de duels met Chelsea en Valencia alleen maar zwaarder. Win je wel, dan kun je rustig het resultaat tussen de twee andere clubs bekijken en wellicht geeft dat je al een mooie voorsprong.

Kan Ajax dit jaar hoge ogen gooien in de Champions League?

Vorig seizoen gingen de gedachten van veel Ajaxfans terug naar het seizoen 1994/95. Destijds verraste coach Louis van Gaal met een team vol jonge spelers en aan het einde van de rit stond zijn team met de prijs in handen. Dit hoopte Ten Hag natuurlijk ook te bereiken, maar het is vooral interessant om te zien wat Ajax nog kan betekenen nu het niet meer speelt met Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong standaard in het veld.

Het lijkt niet reëel om van Ajax te verwachten dat de Champions League 2019/20 gewonnen gaat worden, al zou het de ultieme bekroning zijn op het gevoerde beleid in de ArenA. Met een quote van 60.00 wordt de regerend kampioen net zo goed ingeschat als Internazionale en beter dan RB Leipzig, Valencia, Olympique Lyon en Benfica. Wel is het duidelijk dat twaalf clubs een lagere quotering hebben en dus meer kans maken op de titel. Zeker met een Manchester City (4.45) of Barcelona (6.00) is het contrast erg groot.

Dan zou het eventueel nog kunnen dat Ajax de topscorer van dit Champions League seizoen levert. Ook die kans wordt niet als reëel ingeschat, wat wel logisch is aangezien de Amsterdammers niet één pure spits hebben die het leeuwendeel van de goals voor zijn rekening neemt. Dušan Tadić krijgt van alle Ajacieden de hoogste notering in dit klassement, met een quote van 70.00. Ook Hakim Ziyech (90.00) en Klaas-Jan Huntelaar (100.00) worden genoemd als opties om op te wedden. Feit is dat deze quotes nog een enorme afstand af staan van spelers als Lionel Messi (5.00) of Cristiano Ronaldo (5.75).

Sinds het seizoen 2007/08 was het telkens Lionel Messi of Cristiano Ronaldo die topscorer werd. Er gaat natuurlijk echter een moment komen dat deze ouder wordende spelers het stokje moeten overdragen. Wedden op een outsider kan dus een goede tip zijn, en Tadić is dan wel één van de spelers om te overwegen. Vorig seizoen werd hij namelijk derde in dit klassement, met alleen Messi en Lewandowski voor zich. De 70.00 quotering laat zien dat hij een underdog is, maar is tegelijkertijd wel erg lucratief als het uitkomt.