18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bookmakers: kansen Feyenoord, PSV en AZ Europa League 2019/20

Tim Giesbers

Dit Europese seizoen is nu al één van de beste in een lange tijd voor Nederland. Ajax plaatste zich voor de groepsfase van de Champions League en liefst drie clubs kwalificeerden zich voor de pouleronde van de Europa League: AZ, Feyenoord en PSV. Lees in dit artikel diverse weddenschappen over de kansen van de Nederlandse club in dit komende Europa League-seizoen 2019/20.

Onderweg verloren we als Nederland wel FC Utrecht, dat uitgeschakeld werd door Zrinjski Mostar uit Bosnië en Herzegovina. Door het overleven van de andere drie clubs en de goede prestaties van Ajax hebben we Oostenrijk al ingehaald op de coëfficiëntenlijst. Zelfs de volgende landen komen al in zicht: Oekraïne, Turkije en België. De jacht is ingezet.

PSV

PSV mag dit seizoen deelnemen in poule D van de Europa League, maar had tijdens de voorbereiding op meer gehoopt. Oorspronkelijk nam de ploeg van Mark van Bommel namelijk deel aan de voorrondes van de Champions League. Eerst won PSV tegen FC Basel nog wel met 3-2, maar door een 2-1-nederlaag in Zwitserland lag PSV er toch uit. Hierna waren de Eindhovenaren in de laatste voorronde en play-offs van de Europa League te sterk voor FK Haugesund (0-1 en 0-0) en als laatste ging Apollon Limassol met 3-0 en 0-4 over de knie.

Prestaties in de poule

In groep D van de Europa League is PSV voor het komende seizoen gekoppeld aan Sporting Lissabon, Rosenborg BK en LASK Linz. Vooral die eerste club lijkt een grote concurrent voor het doorbekeren in Europees verband. Marcel Keizer is daar net ontslagen en voorlopig is PSV de favoriet bij de bookmakers, met een quotering van 2.10 om de poule te winnen. Sporting volgt daar net achter met 2.30 en Rosenborg (7.50) en LASK (13.50) zijn de underdogs om de poule te winnen. Aangezien de eerste twee landen doorgaan, lijkt het er voor PSV goed uit te zien op basis van de quoteringen.

Prestaties in het toernooi

Volgens de wedkantoren moet doorgaan naar de volgende ronde wel te doen zijn voor Mark van Bommel en zijn spelers, maar de vraag is of PSV daarna ook het toernooi kan gaan winnen. Het is natuurlijk altijd afhankelijk van de loting, maar met een quotering van 30.00 om de Europa League te winnen lijkt niets onmogelijk. Ook groepsgenoot Sporting en het Duitse Eintracht Frankfurt krijgen deze quote mee.

Feyenoord

Feyenoord volgt een paar poules later, in groep G. Vanwege de derde plek in de Eredivisie vorig seizoen wist het team van coach Jaap Stam dat het twee rondes zou moeten overleven om uiteindelijk de groepsfase van de Europa League 2019/20 te halen. Dit lukte zonder al te veel problemen. Dinamo Tbilisi verloor in Rotterdam met 4-0, waarna het 1-1 werd in Georgië. De laatste horde was Hapoel Beër Sheva. De Israëliërs bleken ook geen onoverkomelijk obstakel. Beide duels eindigden hetzelfde; Feyenoord won met 3-0 en 0-3.

Prestaties in de poule

De loting voor de groepsfase wees uit dat Feyenoord het dit seizoen in de groepsfase van het Europese toernooi op mag nemen tegen FC Porto, Rangers FC en Young Boys Bern. Dat is een lastige poule, met de nummers twee van Portugal en Schotland en de regerend kampioen van Zwitserland. De quoteringen laten zien dat Porto de grote favoriet is om de poule te winnen, met een quote van 1.95. Hierna volgt Feyenoord met 4.35, maar Rangers (4.85) en Young Boys (5.75) volgen de Rotterdammers op de voet.

Prestaties in het toernooi

Ajax haalde de finale van de Europa League en de halve finales van de Champions League. Toch blijft Feyenoord voorlopig de laatste Nederlandse club die het voor elkaar kreeg een Europees toernooi te winnen, namelijk de UEFA Cup in 2002. Met een quote van 60.00 zien de wedkantoren Feyenoord nu niet als grote kanshebber. Ook FC Basel, Dinamo Kiev, Celtic en Sporting Braga krijgen deze quotering.

AZ

Dan volgt AZ nog. De Alkmaarders zijn ingedeeld in de twaalfde en laatste poule van de Europa League, groep L. AZ moest samen met FC Utrecht instromen in de tweede voorronde, maar in tegenstelling tot de Domstedelingen overleefde AZ die ronde wel. BK Häcken (0-0 en 0-3) werd uitgeschakeld, waarna het team van coach Arne Slot het lastig had uit bij FK Mariupol: 0-0. Thuis werd dit echter ruim goedgemaakt met een 4-0 zege. De laatste tegenstander was Antwerp. Thuis werd het 1-1 en tijdens de chaotische uitwedstrijd was een verlenging nodig, waarin AZ met 1-4 wist te winnen.

Prestaties in de poule

Bij AZ zal iedereen zich een hoedje zijn geschrokken tijdens de loting, toen de club gekoppeld werd aan Manchester United. Deze club is bij de bookmakers de grote favoriet om de Europa League uiteindelijk te winnen. FK Partizan en Astana FK voltooien de groep. Zeker die laatste twee clubs zijn natuurlijk lastig in te schatten qua niveau, maar het moge duidelijk zijn dat Manchester United de grote favoriet is om de poule te winnen, met een quote van 1.22. AZ volgt knap op plek twee (6.00), met respectievelijk Partizan (11.75) en Astana (22.00) op relatief ruime afstand.

Prestaties in het toernoo

Volgens de bookmakers krijgt AZ een mooie kans toebedeeld om door te gaan in groep L, maar dat biedt zeker geen garantie om ver te komen in het toernooi en mogelijk ook de finale te winnen. Met een quote van 125.00 wordt AZ niet eens als outsider gezien en de Alkmaarders bevinden zich met die inschatting in het gezelschap van FC Kopenhagen, Standard Luik en Trabzonspor. Het contrast met Manchester United is groot. De Engelsen zijn topfavoriet en krijgen een quotering van 4.85 voor toernooiwinst.