Wedstrijd: Ajax – Sparta, Eredivisie
Aanvang: zondag 19 januari 2020, 14.30 uur
Beste wedtip: meer dan 3,5 goals
Bookmaker: Toto
Quote: 1.49

De koploper van de Eredivisie krijgt de nummer elf op bezoek. Hier onze voorspelling met de beste tips en quotes om te wedden op het duel Ajax – Sparta.

Terugkeer

Deze winterperiode was een hectische voor Ajax. Het begon met de ontstoken hartspier van Daley Blind, vervolgde met de hectiek rondom het trainingskamp in Qatar, onspoorde toen Sergiño Dest zich niet veilig voelde in het Midden-Oosten en het trainingskamp verliet, en climaxeerde in de terugkeer van Ryan Babel in de Johan Cruijff ArenA. De international gaat voor zijn derde periode in de hoofdstad en hij mag de aan FC Twente verhuurde Noa Lang vervangen in de selectie.

Babel komt binnen in een ogenschijnlijk gespreid bedje. Ajax overwinterde in de Europa League en de KNVB beker en staat daarnaast bovenaan in de Eredivisie. Toch was de maand december een grote domper, door nederlagen tegen Willem II (0-2), Valencia (0-1) en Ajax (1-0). Het is dat de Amsterdammers daarna nog met 6-1 wonnen van ADO, anders was er echt een crisis geweest. Het kan een tip zijn te wedden op de voorspelling dat Ajax met handicap -2 wint. Dit geeft een quote van 1.60.

Duiventil

Veel clubs worden in een transferperiode een soort duiventil, waar spelers vanuit alle hoeken ingevlogen worden en gedumpt worden. Bij Sparta is het een serene rust, behalve in de aanval. De spitsen veranderen constant in de selectie. Halil Dervisoglu en Lars Veldwijk zijn vertrokken, terwijl Ragnar Ache in de zomer de deur ook achter zich dichttrekt. Als vervanger kwam Patrick Joosten naar Rotterdam en de clubleiding zoekt naar nog een aanvaller.

Na een tiental speelrondes was Sparta dé grote verrassing in de Eredivisie. Inmiddels is de club wat weggezakt, al staan de Rotterdammers nog steeds op een nette elfde plaats. Opvallend aan de wedstrijden van Sparta is dat vaak niet beide teams tot een doelpunt weten te komen. In de laatste vijf Eredivisieduels van Sparta wist minimaal een van beide clubs de nul te houden. Tip: wedden op de voorspelling ‘niet beide teams scoren’ geeft een quote van 1.86.

Onderlinge resultaten

Gezien het recente onderlinge verleden is Ajax ruim in het voordeel, omdat de laatste zes ontmoetingen allemaal in zeges eindigden, met het doelsaldo 21-4. De laatste Ajax – Sparta was in oktober 2017, toen Ajax met 4-0 won.

Teamnieuws

Daley Blind en Zakaria Labyad zijn er door blessureleed niet bij, terwijl het nog onzeker is of David Neres en Klaas-Jan Huntelaar kunnen spelen. Lisandro Martínez schuift op naar de achterhoede, waardoor Ryan Gravenberch waarschijnlijk in de basis start. Quincy Promes keert terug in de opstelling.

De enige speler die Sparta moet missen in dit duel is Suently Alberto. Verder zal coach Henk Fraser vast willen houden aan het team wat voor de winter van AZ won. Alleen dan zonder de vertrokken Halil Dervisoglu.

Ajax – Sparta tip

Dat deze Ajax – Sparta een thuisoverwinning gaat opleveren is een zekerheidje, maar door een lage quotering levert wedden op Ajax weinig op. Wel mag je ook veel doelpunten verwachten. Tip: wedden op de voorspelling ‘meer dan 3,5 goals’ met een quote van 1.49 bij Toto.

Ajax – Sparta Eredivisie wedden

Quotes bij Toto

Winst Ajax: 1.10
Gelijkspel: 10.75
Winst Sparta: 22.50