Wedstrijd: Ajax – APOEL Nicosia, Kwalificatie Champions League
Aanvang: woensdag 28 augustus 2019, 21.00 uur
Beste wedtip: Ajax wint met handicap -1
Bookmaker: Toto
Quote: 1.52

Ajax is nog eén wedstrijd verwijderd van de groepsfase van de Champions League. Tegen APOEL Nicosia werd er in de heenwedstrijd met 0-0 gelijkgespeeld. Nu staat de return in de Johan Cruijff ArenA op het programma.

Veel gele kaarten

Ajax viel op Cyprus vooral op door de grote hoeveelheid gele kaarten. In totaal trok de arbiter van dienst acht keer de gele prent. Eén van die kaarten werd Noussair Mazraoui uiteindelijk fataal. Hij moest met twee keer geel het veld vroegtijdig verlaten.

Ajax maakte vooral het spel, maar dat leidde niet echt tot grote kansen. Onder andere Dušan Tadić en Donny van de Beek hadden het vizier niet op scherp staan. Ajax liep bovendien nog bijna tegen een achterstand aan. Suleiman Tamari schoof de bal na een goede aanval echter naast het doel van André Onana. Ajax kwam sterk uit de kleedkamer en Van de Beek kreeg opnieuw een kans op 0-1. Hij kreeg de bal van dichtbij echter niet in het doel. Hierna werd APOEL weer sterker en kreeg het ook kansen. Zo kopte Giorgos Merkis op de lat en kon een schot van Lucas Souza gepareerd worden door Onana. In de slotfase van de wedstrijd zorgde supersub Klaas-Jan Huntelaar  bijna alsnog voor de 0-1. Hij kreeg de bal weliswaar over de doelman van APOEL, maar zijn inzet kon nog van de lijn gehaald worden.

In de return in Amsterdam moet het dus gaan gebeuren voor Ajax. Volgens de bookmakers moet Ajax dit klusje wel kunnen klaren. Zij hebben een quotering van 1.19 genoteerd voor een overwinning van de Amsterdammers.

Voetbalgrootmacht op Cyprus

APOEL Nicosia heeft een goed gevulde prijzenkast. Het heeft een record op het gebied van behaalde landstitels (28 keer) en de beker van Cyprus (21 keer). De supercup werd daarnaast 13 keer in de wacht gesleept.

De afgelopen zeven jaar wist geen enkele Cypriotische ploeg APOEL af te stoppen als het gaat om de landstitel. Sinds 2013 is die prijs elk seizoen naar Nicosia gegaan. Het neemt daardoor steevast elk jaar deel aan de voorronde van de Champions League.

In het seizoen 2009/2010 bereikte de club de groepsfase van het Miljardenbal voor het eerst. De beste prestatie werd geleverd in het seizoen 2011-2012. Het overleefde toen een groep met Zenit Sint Petersburg, Sjachtar Donetsk en FC Porto. In de achtse finale trof het destijds Olympique Lyon. In Frankrijk verloor APOEL met 1-0 en op Cyprus werd het eveneens 1-0. Na de verlenging waren beide ploegen nog steeds in evenwicht en dus moesten strafschoppen beslissing brengen. Die nam APOEL beter (4-3) en dus was de kwartfinale een feit. Daarin wachtte Real Madrid. De Spanjaarden waren duidelijk een maatje te groot (3-0 en 5-2).

Nu staat APOEL opnieuw op drempel van de Champions League, maar met een uitwedstrijd in de sfeervolle Johan Cruijff ArenA wordt dat nog een hele klus. De bookmakers geven de Cyprioten ook weinig kans op het winnen van de wedstrijd. Een hoge quotering van 11.75 is verbonden aan een overwinning van APOEL.

Terug in de tijd

Ajax en APOEL Nicosia stonden twee keer eerder tegenover elkaar. In het seizoen 2014-2015 vonden deze twee ontmoetingen plaats. Ajax en APOEL waren toen namelijk groepsgenoten van elkaar tijdens de Champions League

Op Cyprus eindigde het in een gelijkspel (1-1). In Amsterdam boekte Ajax een ruime overwinning (4-0).

Teamnieuws

Ajax kreeg vervelend nieuws omtrent Donny van de Beek. De middenvelder heeft last van een spierblessure en kan niet in actie komen in de return. Verder zijn Hassane Bandé, Carel Eiting en Quincy Promes ook geblesseerd.

Bij APOEL kan, voor zover dit bekend is, iedereen spelen.

Ajax – APOEL Nicosia tip

Ajax zal het in eigen huis willen afmaken en heeft hier ook de beste papieren voor. APOEL weet dat het lastig gaat worden en zal naar alle waarschijnlijkheid gaan loeren op de counter. Gezien het kwalitatieve verschil tussen Ajax en APOEL is de beste Ajax – APOEL Nicosia tip dat de Amsterdammers gaan winnen. De quotering is met 1.19 echter aan de lage kant. De optie ‘Ajax wint met handicap -1’ is met 1.52 al een stuk interessanter en ook zeker realistisch.

Ajax – APOEL Nicosia Kwalificatie Champions League wedden

Quotes bij Toto

Winst Ajax: 1.52
Gelijkspel: 6.45
Winst APOEL Nicosia: 11.75